Id kategorii - 153
Itemid - 398
view - article
id - 589
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-3/589-roda47
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_03_03_babeczki_kefirŚroda

  • Babeczki z płatkami owsianymi, bananami i orzechami
  • Kefir (150 g)

Babeczki z płatkami owsianymi, bananami i orzechami
Składniki na 12 sztuki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego 
  • 4 duże banany
  • jajko
  • 60 g rozpuszczonego masła lub oliwy
  • 75 g orzechów włoskich

Wymieszaj mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.  W osobnym naczyniu rozgnieć widelcem banany, dodaj jajko, masło lub oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj. Połącz z mąką i płatkami, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Formę do pieczenia muffin wyłóż papilotkami i napełnij masą. Piecz na złoty kolor w 180oC ko. 20-25min.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

290

Węglowodany

g

42,1

Białko

g

8,7

Tłuszcz

g

10,5

Błonnik pokarmowy

g

2,3

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

wapń, magnez, cynk,
miedź

witaminy B2, B6, B12

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!