Babeczki z płatkami owsianymi, bananami i orzechami
Kefir (150 g)
Babeczki z płatkami owsianymi, bananami i orzechami Składniki na 12 sztuki:
100 g płatków owsianych
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
100 g jasnego cukru trzcinowego
4 duże banany
jajko
60 g rozpuszczonego masła lub oliwy
75 g orzechów włoskich
Wymieszaj mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W osobnym naczyniu rozgnieć widelcem banany, dodaj jajko, masło lub oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj. Połącz z mąką i płatkami, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Formę do pieczenia muffin wyłóż papilotkami i napełnij masą. Piecz na złoty kolor w 180oC ko. 20-25min.