Quiche twarogowy z warzywami Składniki na 8 porcji:
Ciasto:
200 g mąki
300 g twarogu
50 g masła
sól
Nadzienie:
1/2 cukinii
100 g brokułów (np. mrożonych)
czerwona papryka
120 g startego żółtego sera
3 jajka
cebula
ząbek czosnku
150 ml mleka
3 łyżki tartej bułki
2 łyżki oleju
sól, pieprz, oregano
Ciasto: mąkę przesiej i posiekaj z masłem, dodaj twarogu i szczyptę soli, zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Okrągłą formę o średnicy 32 cm posmaruj tłuszczem, włóż ciasto, posyp tartą bułką.
Nadzienie: olej rozgrzej na patelni, wrzuć pokrojone: cukinię, brokuły, paprykę, czosnek i cebulę, podsmaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Resztę twarogu wymieszaj z żółtym serem, mlekiem i jajkami, przypraw solą, pieprzem i oregano. Sosem polej warzywa, wymieszaj. Rozłóż na cieście, piecz 30 minut w 200oC.