Id kategorii - 153
Itemid - 398
view - article
id - 588
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/listopad/tydzie-3/588-czwartek46
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_03_04_quiche_kiwi_wodaCzwartek

  • Quiche twarogowy z warzywami
  • Mała butelka wody źródlanej (500 ml)
  • Kiwi (90 g)

Quiche twarogowy z warzywami 
Składniki na 8 porcji:

Ciasto:                          

  • 200 g mąki
  • 300 g twarogu                             
  • 50 g masła                    
  • sól

Nadzienie:

  • 1/2 cukinii
  • 100 g brokułów (np. mrożonych)                           
  • czerwona papryka     
  • 120 g startego żółtego sera                      
  • 3 jajka                           
  • cebula                          
  • ząbek czosnku                            
  • 150 ml mleka                              
  • 3 łyżki tartej bułki                      
  • 2 łyżki oleju                 
  • sól, pieprz, oregano

Ciasto: mąkę przesiej i posiekaj z masłem, dodaj twarogu i szczyptę soli, zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Okrągłą formę o średnicy 32 cm posmaruj tłuszczem, włóż ciasto, posyp tartą bułką.

Nadzienie: olej rozgrzej na patelni, wrzuć pokrojone: cukinię, brokuły, paprykę, czosnek i cebulę, podsmaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Resztę twarogu wymieszaj z żółtym serem, mlekiem i jajkami, przypraw solą, pieprzem i oregano. Sosem polej warzywa, wymieszaj. Rozłóż na cieście, piecz 30 minut w 200oC.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

285

Węglowodany

g

32

Białko

g

15,5

Tłuszcz

g

12,2

Błonnik pokarmowy

g

3,9

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk, miedź

witaminy A, E, B2, B6, foliany, B12, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!