Id kategorii - 130
Itemid - 379
view - article
id - 863
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/lipiec/tydzie-4/863-pitek267
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_04_05_tartaletka_maliny_sokPiątek

  • Tartaletka z borówkami i porzeczkami
  • Garść malin
  • Sok pomarańczowy (200 ml)

Tartaletki z borówkami i porzeczkami

Składniki na 6 sztuk 10 Ø:

  • 100 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek

Wszystkie składniki (oprócz borówek) zagnieć na kruche ciasto, rozwałkuj i wylep foremki i piecz 15 minut w temp. 180°C. Aby nie dopuścić do wybrzuszenia ciasta, tartaletki możesz obciążyć suchymi nasionami fasoli/grochu.

Borówki i porzeczki ułóż dekoracyjnie na cieście i piecz jeszcze 15 min. w temp. 180°C.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

275

Węglowodany

g

53,7

Białko

g

5,5

Tłuszcz

g

8,0

Błonnik pokarmowy

g

8,8

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, D, E, B1, B2, PP,
B6, B12, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!