Tartaletki: z przygotowanych składników zagnieć kruche ciasto, rozwałkuj i wylep foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 min.
Farsz: Cebule drobno posiekaj, pieczarki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Na rozgrzanej oliwie podduś cebulę i wrzuć pieczarki. Podduś pieczarki aż będą miękkie. Dodaj szpinak i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z ¾ startego sera. Farsz ostudź i wymieszaj z roztrzepanym jajkiem. Podpieczone tartaletki napełnij farszem, posyp pozostałym serem i zapiekaj jeszcze 8-10 min. w 200oC.
Składnik
Jednostki
Ilość
Energia
Kcal
278
Węglowodany
g
29,6
Białko
g
11,4
Tłuszcz
g
15,9
Błonnik pokarmowy
g
7,3
Posiłek bogaty w:
białko
potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź
witaminę A, D, E, B1, B2, PP, B6, foliany, B12 i C