Id kategorii - 117
Itemid - 364
view - article
id - 739
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/kwiecie/tydzie-4/739-czwartek177
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_04_04_tartaletka_kiwi_wodaCzwartek

  • Tartaletka ze szpinakiem i pieczarkami
  • Kiwi
  • Mała butelka wody źródlanej

Tartaletki ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki na 6 sztuk:

Kruche ciasto:

  • 100 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • Sól

Farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 250 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 100 g sera Gouda
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Tartaletki: z przygotowanych składników zagnieć kruche ciasto, rozwałkuj i wylep foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 min.

Farsz: Cebule drobno posiekaj, pieczarki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Na rozgrzanej oliwie podduś cebulę i wrzuć pieczarki. Podduś pieczarki aż będą miękkie. Dodaj szpinak i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z ¾ startego sera. Farsz ostudź i wymieszaj z roztrzepanym jajkiem. Podpieczone tartaletki napełnij farszem, posyp pozostałym serem i zapiekaj jeszcze 8-10 min. w 200oC.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

278

Węglowodany

g

29,6

Białko

g

11,4

Tłuszcz

g

15,9

Błonnik pokarmowy

g

7,3

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, D, E, B1,
B2, PP, B6, foliany, B12 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!