Id kategorii - 117
Itemid - 364
view - article
id - 737
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/kwiecie/tydzie-4/737-wtorek175
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_04_02_bajgiel_winogrona_wodaWtorek

  • Bajgiel z pastą curry
  • Garść ciemnych winogron
  • Mała butelka wody źródlanej

Bajgle z pastą curry

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ torebki drożdży w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • Do przełożenia bajgli:
  • 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki
  • 12 małych liści sałaty

Pasta curry:

  • 70 g półtłustego twarogu
  • 70 g śmietany 22%
  • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
  • Sól

ciasto: mleko podgrzej i lekko ubij z jajkiem oraz oliwą. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, wlej mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 3o minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 12 krążków o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temperaturze 175°C. Ostudź.

Pasta curry: ser rozetrzyj ze śmietaną, dopraw curry i solą.

Bajgle przekrój na połówki, przełóż pastą curry, jajkami i sałatą. Przykryj wierzchem bajgla.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

285

Węglowodany

g

41,5

Białko

g

12,9

Tłuszcz

g

8,5

Błonnik pokarmowy

g

2,6

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2, PP, B6,
foliany i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!