Id kategorii - 117
Itemid - 364
view - article
id - 736
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/kwiecie/tydzie-4/736-poniedziaek174
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

drugie_sniadanie_t_04_01_salatka_seler_naciowy_sokPoniedziałek

  • Sałatka z kalafiora
  • Seler naciowy w słupkach
  • Sok z czarnej porzeczki (300 ml)

Sałatka z kalafiora

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mały kalafior
  • 1 duże winne jabłko
  • 1 pęczek dymki
  • 100 g twardego sera owczego lub oscypka
  • Sól, pieprz
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki kaparów

Kalafiora wrzuć do gotującej się wody tylko na chwilę, tak aby pozostał chrupiący. Ostudź, podziel na różyczki i zalej przygotowanym sosem. Dodaj pokrojone w paseczki jabłko, posiekaną dymkę i pokrojony w drobną kostkę ser. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki (możesz przygotować sałatkę wieczorem). Przed podaniem posyp pieprzem i kaparami.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

286

Węglowodany

g

47,4

Białko

g

14,6

Tłuszcz

g

8,4

Błonnik pokarmowy

g

9,6

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez,
żelazo, cynk i miedź

witaminę A, E, B1, B2,
PP, B6, foliany, B12 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!