Id kategorii - 114
Itemid - 361
view - article
id - 700
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/kwiecie/tydzie-1/700-pitek145
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Piątek

drugie_sniadanie_t_01_05_tartaletka_kefir_kiwiPiątek

  • 1 tartaletka jabłkowa
  • 200 ml kefiru
  • Kiwi

Tartaletka jabłkowa

Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:

Kruche ciasto:

  • 100 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i wylepić foremki. Ciasto podpiecz w 200°C przez 5 minut.

Farsz:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek chudego twarogu
  • 3 łyżeczki cukru

Twaróg zgnieć i wymieszaj z cukrem i łyżeczką cynamonu. Jabłko umyj, przekrój na ćwiartki, wykrój gniazdo nasienne. Ćwiartki jabłka pokrój w plastry. Na podpieczone ciasto nałóż po łyżce twarogu z cukrem i cynamonem, a następnie przykryj plastrami jabłka. Każdą tartaletkę posyp resztą cynamonu. Piecz jeszcze przez  10 minut w 200°C.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

294

Węglowodany

g

40,5

Białko

g

13,1

Tłuszcz

g

11,2

Błonnik pokarmowy

g

5,6

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2, B6, B12, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!