Placuszki ziołowe z cieciorki Składniki na 4 porcje:
200 g namoczonej cieciorki
800 ml wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
po ½ łyżki kolendry, słodkiej mielonej papryki, gałki muszkatołowej, mąki z orkiszu z pełnego przemiału.
1 jajko
sól
2 łyżki oleju kokosowego
Cieciorkę gotuj w wywarze warzywnym przez około godzinę. Czosnek, cebulę obierz i drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Z cieciorki zrób puree i dodaj przyprawy, mąkę i żółtko i wyrób ciasto. Białko ubij na pianę i razem z cebulą i czosnkiem i dodaj do ciasta. Ciasto ponownie wyrób, dopraw solą i formuj w małe placuszki. Placuszki smaż na oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor.