Id kategorii - 155
Itemid - 401
view - article
id - 612
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/grudzie/tydzie-1/612-czwartek63
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_01_04_kanapka_gruszka_herbataCzwartek

  • Kanapka z pastą mięsną i warzywami
  • Gruszka
  • Butelka herbatki owocowej

Kanapka z pastą mięsną: 

  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 liście sałaty
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 plastry pomidora
  • 2 łyżki pasty mięsnej

Pasta mięsna (10 łyżek):

  • 100 g mięsa gotowanego (może być na przykład mięso z rosołu)
  • 100 g seler
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 suszone śliwki
  • sól
  • sok z cytryny
  • cukier

Mięso zmiel, selera obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, skrop sokiem z cytryny. W misce wymieszaj mięso, selera i przyprawy do smaku oraz majonez. Dodaj cieniutko poszatkowane śliwki.

Kromki chleba posmaruj masłem i połóż po liściu sałaty, na jednej rozsmaruj łyżkę pasty i posyp natką z pietruszki, dodaj plastry pomidora.   

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

237

Węglowodany

g

56,1

Białko

g

6,9

Tłuszcz

g

1,5

Błonnik pokarmowy

g

8,0

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

magnez, żelazo, cynk,
miedź

witaminę E, B1, B2,
B6, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

cholesterol

tłuszcz 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!