Id kategorii - 125
Itemid - 373
view - article
id - 828
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/czerwiec/tydzie-3/828-czwartek241
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_03_04_kanapka_brzoskwinia_wodaCzwartek

  • Kanapka z pastą z tuńczyka i awokado
  • Brzoskwinia
  • Butelka wody źródlanej niegazowanej

Kanapka z pastą z tuńczyka i awokado

  • 2 kromki chleba żytniego razowego
  • 2 łyżki pasty z tuńczyka i awokado
  • Garść rukoli
  • Plaster pomidora

Obie kromki posmaruj pastą z tuńczyka i awokado. Posyp rukolą i ułóż pomidora. Złóż kanapkę.

Pasta z tuńczyka i awokado
Składniki na 8 porcji:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g sera żółtego
  • ½ pęczka natki
  • Sok z ½ cytryny
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę umyj, osusz, kilka listków odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj. Awokado przetnij na pół, usuń pestki. Wydrąż miąższ, rozgnieć widelcem, skrop sokiem z ½ cytryny. Tuńczyka odsącz, rozgnieć widelcem, połącz z awokado, natką, cebulą i serem. W soku z ½ cytryny rozpuść szczyptę soli, dopraw pieprzem. Wlej 2 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i udekoruj listkami natki.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

269

Węglowodany

g

51,0

Białko

g

10,4

Tłuszcz

g

5,6

Błonnik pokarmowy

g

7,3

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo, cynk,
miedź

witaminę A, E, B1, B2, PP,
B6, B12, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

tłuszcz

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!