Obie kromki posmaruj pastą z tuńczyka i awokado. Posyp rukolą i ułóż pomidora. Złóż kanapkę.
Pasta z tuńczyka i awokado Składniki na 8 porcji:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 awokado
1 czerwona cebula
50 g sera żółtego
½ pęczka natki
Sok z ½ cytryny
Oliwa
Sól, pieprz
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę umyj, osusz, kilka listków odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj. Awokado przetnij na pół, usuń pestki. Wydrąż miąższ, rozgnieć widelcem, skrop sokiem z ½ cytryny. Tuńczyka odsącz, rozgnieć widelcem, połącz z awokado, natką, cebulą i serem. W soku z ½ cytryny rozpuść szczyptę soli, dopraw pieprzem. Wlej 2 łyżki oliwy i mieszaj, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i udekoruj listkami natki.