Id kategorii - 124
Itemid - 372
view - article
id - 802
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/czerwiec/tydzie-2/802-roda215
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Środa

drugie_sniadanie_t_02_03_salatka_kefir_truskawkiŚroda

  • Sałatka z fasolki szparagowej
  • Kefir (200 ml)
  • 10 truskawek

Sałatka z fasolki szparagowej

  • 200 g fasolki szparagowej
  • ¼ żółtej papryki
  • 1 pomidor
  • ½ łyżeczki ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Fasolkę umyj, poodcinaj jej końce, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Przelej zimną wodą i odcedź. Paprykę i pomidora pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do fasolki. Natkę pietruszki posiekaj i razem z ziarnami sezamu dodaj do reszty składników. Polej wszystko olejem wymieszanym z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz dopraw świeżo zmielonym pieprzu.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

278

Węglowodany

g

40,1

Białko

g

14,4

Tłuszcz

g

12,0

Błonnik pokarmowy

g

12,3

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

potas

wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2,
B6, PP, B12, C i foliany

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód

cholesterol

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!