Id kategorii - 124
Itemid - 372
view - article
id - 801
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/czerwiec/tydzie-2/801-czwartek214
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czwartek

drugie_sniadanie_t_02_04_kanapka_papryka_kiwi_herbatkaCzwartek

  • Kanapka z jajkami i suszonymi pomidorami
  • 1/3 papryki pokrojona w paski
  • Kiwi
  • Butelka domowej herbatki miętowej

Kanapka z jajkami i suszonymi pomidorami

  • grahamka
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ jajka na twardo
  • ½ łyżeczki majonezu
  • ½  łyżeczki jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki musztardy
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 ćwiartki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 5 listków rukoli

Jajko posiekaj w drobną kosteczkę  i wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. Grahamką przekrój na pół, jedną połówkę posmaruj masłem i ułóż na niej rukolę. Następnie nałóż pastę, pomidory i szczypiorek. Przykryj drugą połówką bułki.

Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

298

Węglowodany

g

49,9

Białko

g

9,8

Tłuszcz

g

9,7

Błonnik pokarmowy

g

7,3

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2, PP, B6, B12, C i foliany


Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!