Id kategorii - 123
Itemid - 371
view - article
id - 798
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/czerwiec/tydzie-1/798-wtorek211
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_01_02_salatka_grzanki_herbatkaWtorek

  • Różowa sałatka z rukolą
  • 2 grzanki pełnoziarniste
  • Domowa herbatka miętowa z cytryną

Różowa sałatka z rukolą

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g rukoli
  • 40 kosteczek arbuza bez pestek
  • 100 g sera feta
  • pęczek rzodkiewek
  • 16 czarnych oliwek (plasterki)
  • 1/4 małej czerwonej cebuli (piórka)
  • 4 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • ½ ząbka czosnku
  • sól, pieprz

Czosnek rozetrzyj z oliwą, sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Do miseczki włóż umytą rukolę, arbuza, fetę, plasterki rzodkiewek, oliwki, cebulę. Posyp miętą, pestkami i polej sosem miodowym. Możesz skropić dodatkową porcją soku z cytryny.


Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

264

Węglowodany

g

38,6

Białko

g

8,8

Tłuszcz

g

10,4

Błonnik pokarmowy

g

5,1

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

wapń, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2,
B6, B12 i C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

sód 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!