Id kategorii - 355
Itemid - 0
view - article
id - 2332:bajgle-z-past-curry
referer -
uri - /component/content/article/355-wyszukiwarka-przepisow/niadania-na-wynos-kwiecie/2332-bajgle-z-past-curry
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Bajgle z pastą curry

drugie_sniadanie_t_04_02_bajgiel_winogrona_wodaBajgle z pastą curry

Składniki na 12 sztuk:

  • 12 bajgli
  • 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki
  • 12 małych liści sałaty
  • 12 łyżek pasty curry

Bajgle przekrój na połówki, przełóż pastą curry, jajkami i sałatą. Przykryj wierzchem bajgla.

Pasta curry:

  • 70 g półtłustego twarogu
  • 70 g śmietany 22%
  • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
  • Sól

Ser rozetrzyj ze śmietaną, dopraw curry i solą.

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ torebki drożdży w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

Mleko podgrzej i lekko ubij z jajkiem oraz oliwą. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, wlej mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 3o minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 12 krążków o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temperaturze 175°C. Ostudź.

Zobacz ten przepis w zestawie śniadaniowym!

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!