Id kategorii - 355 Itemid - 0 view - article id - 2332:bajgle-z-past-curry referer - uri - /component/content/article/355-wyszukiwarka-przepisow/niadania-na-wynos-kwiecie/2332-bajgle-z-past-curry
2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki
12 małych liści sałaty
12 łyżek pasty curry
Bajgle przekrój na połówki, przełóż pastą curry, jajkami i sałatą. Przykryj wierzchem bajgla.
Pasta curry:
70 g półtłustego twarogu
70 g śmietany 22%
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
Sól
Ser rozetrzyj ze śmietaną, dopraw curry i solą.
Ciasto:
100 g mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
1 jajko
¼ torebki drożdży w proszku
1 łyżka oliwy
Szczypta soli
Szczypta cukru
1 łyżka masła do posmarowania formy
Mleko podgrzej i lekko ubij z jajkiem oraz oliwą. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, wlej mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 3o minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 12 krążków o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temperaturze 175°C. Ostudź.