Id kategorii - 355
Itemid - 0
view - article
id - 2320:kanapka-imbirowa
referer -
uri - /component/content/article/355-wyszukiwarka-przepisow/niadania-na-wynos-kwiecie/2320-kanapka-imbirowa
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Kanapka imbirowa

drugie_sniadanie_t_02_01_kanapka_papryka_wodaKanapki imbirowe

Składniki na 5 porcji:

  • 250 g piersi z indyka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżek posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • ½ łyżeczka chili, sól
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 5 bułeczek z ziarnami
  • 10 liści sałaty
  • 10 plastrów pomidora
  • 5 plastrów cebuli

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 mały ząbek czosnku

Mięso opłucz, pokrój w mniejsze kawałki i zmiel. Następnie wymieszaj je ręką z majonezem, curry, kolendrą, szczypiorem, imbirem, kminem, chili i solą. Uformuj 5 płaskich kotlecików (o średnicy bułki) i usmaż na patelni grillowej. Bułeczki rozkrój na pół, posmaruj sosem z przygotowanych składników, ułóż liście sałaty, kotlecik, plastry cebuli i pomidora. Przykryj drugą połową bułeczki.

Zobacz ten przepis w zestawie śniadaniowym!

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!