Id kategorii - 355 Itemid - 0 view - article id - 2316:bajgle-z-past-bazyliow referer - uri - /component/content/article/355-wyszukiwarka-przepisow/niadania-na-wynos-kwiecie/2316-bajgle-z-past-bazyliow
Bajgle przekrój na połówki. Spody bajgli posmaruj pastą bazyliową, obłóż pomidorami i bazylią, przykryj odkrojonymi wierzchami.
Bajgle
Ciasto na 12 sztuk:
100 g mąki pszennej
75 ml mleka
1 jajko
¼ torebki drożdży w proszku
1 łyżki oliwy
½ łyżeczka soli
Szczypta cukru
1 łyżki masła do posmarowania formy
Przygotuj ciasto: mleko podgrzej i lekko ubij z jajkiem oraz oliwą. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą, wlej mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 12 krążków o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temperaturze 175°C. Ostudź.
Pasta bazyliowa
35 g chudego twarogu
35 g śmietany 18%
8 posiekanych listków bazylii
Sól
Pieprz
Ser rozetrzyj ze śmietaną, dodaj listki bazylii, dopraw solą oraz pieprzem.