Id kategorii - 354
Itemid - 0
view - article
id - 2301:polenta-na-sodko
referer -
uri - /component/content/article/354-wyszukiwarka-przepisow/niadania-na-wynos-marzec/2301-polenta-na-sodko
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Polenta na słodko

drugie_sniadanie_t_03_02_polenta_mus_jogurtPolenta na słodko

Składniki na 4 porcje:

Polenta:

  • ½ l wody
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • sól

Wodę zagotuj, osól i powoli (cały czas mieszając) dodawaj kaszkę kukurydziną. Gotuj i mieszaj energicznie aż kaszka zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Gorącą masę przełóż do płaskiej brytfanki i po wystudzeniu pokrój w dowolne kawałki. Podawaj z przygotowanym i wystudzonym musem jabłkowym.

Mus jabłkowy:

  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu
  • kilka orzechów włoskich

Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w kostkę. Wymieszaj w średnim rondlu z miodem, cynamonem i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, potem ścisz ogień na najmniejszy i duś powoli 15 min – w zależności od odmiany jabłka aż rozpadną się na gęsty mus. Możesz wymieszać z orzechami.

Zobacz ten przepis  w zestawie śniadaniowym!


Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!