Id kategorii - 354 Itemid - 0 view - article id - 2301:polenta-na-sodko referer - uri - /component/content/article/354-wyszukiwarka-przepisow/niadania-na-wynos-marzec/2301-polenta-na-sodko
Wodę zagotuj, osól i powoli (cały czas mieszając) dodawaj kaszkę kukurydziną. Gotuj i mieszaj energicznie aż kaszka zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Gorącą masę przełóż do płaskiej brytfanki i po wystudzeniu pokrój w dowolne kawałki. Podawaj z przygotowanym i wystudzonym musem jabłkowym.
Mus jabłkowy:
4 duże jabłka
2 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu
kilka orzechów włoskich
Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w kostkę. Wymieszaj w średnim rondlu z miodem, cynamonem i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, potem ścisz ogień na najmniejszy i duś powoli 15 min – w zależności od odmiany jabłka aż rozpadną się na gęsty mus. Możesz wymieszać z orzechami.