Id kategorii - 354
Itemid - 0
view - article
id - 2212:tartaletki-z-pomidorami-i-fet
referer -
uri - /component/content/article/354-wyszukiwarka-przepisow/niadania-na-wynos-marzec/2212-tartaletki-z-pomidorami-i-fet
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Tartaletki z pomidorami i fetą

drugie_sniadanie_t_01_05_tartaletka_marchewka_gruszka_herbataTartaletki z pomidorami i fetą

Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:

Kruche ciasto:

  • 100 g mąki
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieć, rozwałkuj i wylep foremki.

Nadzienie z pomidorów:

  • pomidor
  • 12 oliwek czarnych
  • ½ zielonej papryki
  • 50 g fety
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 białko

Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój je w kostkę, podobnie jak paprykę i fetę. Oliwki pokrój w plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem i roztrzepanym białkiem. Nadzienie dopraw ziołami. Do każdej foremki wyłożonej ciastem nałóż 2 czubate łyżki nadzienia i rozprowadź. Przygotowane tartaletki piecz w 200°C przez 15-20 minut.

Zobacz  ten przepis w zestawie śniadaniowym!

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!