Id kategorii - 353 Itemid - 0 view - article id - 2159:naleniki-ze-szpinakiem-i-ososiem referer - uri - /component/content/article/353-wyszukiwarka-przepisow/niadania-luty/2159-naleniki-ze-szpinakiem-i-ososiem
½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Farsz:
300 g szpinaku świeżego lub mrożonego
4 łyżki twarogu
2 ząbki czosnku
4 plasterki wędzonego łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Pieprz, sól
½ małego jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku (koperku lub natki)
½ łyżeczki koncentratu pomidorowego
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij rozgnieciony czosnek. Dodaj posiekany szpinak i duś kilka minut, pod koniec duszenia dodaj twarogu i dobrze wymieszaj. Przypraw gałką, pieprzem i solą. Jogurt wymieszaj ze szczypiorkiem i koncentratem oraz pieprzem i solą.
Naleśniki posmaruj farszem szpinakowym, na farszu ułóż po plasterku ryby. Naleśniki zwiń w rulon i pokrój na kawałki, każdy kawałek nabij na wykałaczkę.