Id kategorii - 352 Itemid - 0 view - article id - 2198:barszcz-czerwony825 referer - uri - /component/content/article/352-wyszukiwarka-przepisow/od-wita-boe-narodzenie/2198-barszcz-czerwony825
po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Warzywa umyj i obierz. Wrzuć do garnka wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodaj obrane i przekrojone na połówki buraki i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodaj 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotuj. Zdjejmij z ognia, nieco wystudzić i dodaj startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem podgrzej, ale już nie gotuj. Gotowy barszcz odcedź lub nalewaj na talerze przez sito. Podawaj z krokietami z kapustą i grzybami.