Id kategorii - 351
Itemid - 0
view - article
id - 2188:zupa-chrzanowa815
referer -
uri - /component/content/article/351-wyszukiwarka-przepisow/od-wita-wielkanoc/2188-zupa-chrzanowa815
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Zupa chrzanowa

wielkanoc_zupa_chrzanowaSkładniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera korzeniowego, wielkości jajka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 korzeń chrzanu (ok. 200 g)
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 bułka bez skórki lub ugotowany ziemniak
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 100 g chudej wędzonki

Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę umyj i obierz, wrzuć do garnka, zalej wodą (ok. 1,5 l), dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Odcedź warzywa. Chrzan utrzyj, wsyp do wywaru warzywnego i gotuj 20 minut. Przetrzyj przez sito i dodaj jogurt oraz startą bułkę lub utartego ziemniaka. Gotuj jeszcze kilka minut, aż zupa zgęstnieje. Żółtko utrzyj z musztardą i zapraw nim zupę. Dopraw do smaku. Wędzonkę pokrój w drobne paseczki, podsmaż bez tłuszczu i dodaj do zupy.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!