Id kategorii - 232
Itemid - 0
view - article
id - 2136:muffinki-z-urawin-i-twarokiem
referer -
uri - /component/content/article/232-wyszukiwarka-przepisow/przepisy-do-wyszukiwarki/2136-muffinki-z-urawin-i-twarokiem
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Muffinki z żurawiną i twarożkiem

Muffinki z żurawiną i twarożkiemdrugie_sniadanie_t_02_02_muffin_kefir_mandarynka


Składniki na 12 sztuk:

  • 100 g twarożku
  • 180 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Twarożek dokładnie rozetrzyj z 2 łyżkami cukru, odstaw. Żurawinę wymieszaj z 2 łyżkami cukru w małym rondelku. Podgrzewaj, mieszając, do momentu gdy żurawina zacznie pękać. Odstaw i ostudź. Do miski wsyp mąkę, proszek, resztę cukru, cukier waniliowy, dodaj jajka, mleko, olej, przestudzoną żurawinę. Wymieszaj szybko i niedokładnie - ciasto może pozostać z grudkami. Foremkę do muffin wyłóż papilotkami, do każdej nałoóż ciasta, do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Na wierzchu każdej muffinki zrób mały otworek i nałóż do niego odrobinę twarożku (około 1 łyżeczki). Piecz w temperaturze 170oC przez około 25 - 30 minut.

Zobacz ten przepis w zestawie śniadaniowym!

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!