Sezon odpoczynku na świeżym powietrzu i grillowania jest w pełni. Większość z nas lubi podjadać smakołyki przyrządzone na ruszcie, chociaż czasami czujemy się po nich ociężali.
Upały osłabiają apetyt. Wyczerpani gorącem często nie mamy ochoty ani siły na przygotowywanie skomplikowanych potraw. Nie powinniśmy jednak zmniejszać liczby posiłków, a jedynie zmienić menu na lżejsze, bogate w owoce i warzywa.
Mamy dla Was trochę nietypową propozycję podania malin, będzie to sałatka z kurczakiem i migdałami. Sałatka jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna.
Projekt towarzyszył uczniom klas 1-3 szkół podstawowych przez cały rok szkolny. W tej edycji wzięło udział 366 zespołów z ponad 200 szkół. Wśród nauczycieli prowadzących zespoły konkursowe przeprowadzono badanie, którego wyniki potwierdziły wysoki poziom projektu.
Lipiec i sierpień to czas malin! Zapewne wszyscy cenią sobie syrop malinowy dodawany do herbaty zimą, świetny w walce z przeziębieniem. Są to jednak już maliny przetworzone, które straciły część swoich właściwości, dlatego warto po nie sięgać właśnie teraz, gdy trwa na nie sezon, a ich wartość odżywcza jest najwyższa.