Łatwo jest kontrolować ilość soli jaką sami wsypujemy do żywności. Niestety jest to ok. 60% soli jaką spożywamy, pozostałe 40% to sól pochodząca z produktów przetworzonych.
Warto zatem wiedzieć, w których produktach znajduje się najwięcej soli.
Przede wszystkim są to wędliny i pieczywo, a także wszelkie przekąski solone. Również dużo soli znajduje się w produktach takich jak wędzone ryby, sery (feta) czy kiszonki (ogórki, kapusta).
Producenci nie mają obowiązku podawać zawartości soli w produkcie, czasem jednak można znaleźć na etykietach informację o zawartości sodu. Jest ona bardzo przydatna, ponieważ możemy dzięki prostemu działaniu policzyć ile soli znajduje się w danym produkcie.
sól (g) = sód (g) x 2,5
Jeśli ilość sodu jest podana w miligramach, wynik należy dodatkowo podzielić przez 1000.
Pamiętajmy, że powinniśmy spożywać dziennie około 5 gramów soli, niestety statystyczny Europejczyk spożywa dziennie ok. 8-12 gramów soli.