Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2484
referer -
uri - /aktualnosci/2484-sol-czy-wiemy-ile-jej-zjadamy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Sól – czy wiemy ile jej zjadamy?

na_tapecie_sol-czy_wiemy_ile_jej_zjadamyŁatwo jest kontrolować ilość soli jaką sami wsypujemy do żywności. Niestety jest to ok. 60% soli jaką spożywamy, pozostałe 40% to sól pochodząca z produktów przetworzonych.

Warto zatem wiedzieć, w których produktach znajduje się najwięcej soli.

Przede wszystkim są to wędliny i pieczywo, a także wszelkie przekąski solone. Również dużo soli znajduje się w produktach takich jak wędzone ryby, sery (feta) czy kiszonki (ogórki, kapusta).

Producenci nie mają obowiązku podawać zawartości soli w produkcie, czasem jednak można znaleźć na etykietach informację o zawartości sodu. Jest ona bardzo przydatna, ponieważ możemy dzięki prostemu działaniu policzyć ile soli znajduje się w danym produkcie.

sól (g) = sód (g) x 2,5

Jeśli ilość sodu jest podana w miligramach, wynik należy dodatkowo podzielić przez 1000.

Pamiętajmy, że powinniśmy spożywać dziennie około 5 gramów soli, niestety statystyczny Europejczyk spożywa dziennie ok. 8-12 gramów soli.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!