Otyłość wśród dzieci ma w Polsce charakter epidemiczny.
Paradoksalnie dzieci otyłe są niedożywione, a także zatrute toksynami. Zjawiskiem częstszym niż dziedziczna otyłość jest dziedziczenie złych rodzinnych nawyków żywieniowych. Jeśli nie pomożemy naszym dzieciom, za kilka lat będziemy społeczeństwem ludzi otyłych i chorych.
Przeczytaj jak dużą skalę ma problem otyłości dziecięcej i dlaczego trzeba z nim walczyć...
Fundacja BOŚ rozpoczyna ogólnopolską kampanię społeczną na temat otyłości Polaków. W ośmiu największych miastach Polski przez dwa tygodnie prezentowane są wielkoformatowe tablice z plakatem Andrzeja Pągowskiego. Czy wiesz, że:
Na otyłość i nadwagę w grupie 7-18 lat cierpi 18% chłopców i 14% dziewcząt
Łączna liczba dzieci dotkniętych nadwaga i otyłością w grupie 9-18 lat stanowi 20%
Można je jeść na surowo, ale nie tyko! Dają nam cały wachlarz możliwości do przyrządzenia pysznych potraw. Można z nich przygotować desery i ciasta, można też dodać je do sałatek, nie tylko owocowych, ale też i warzywnych. Idealnie pasują do pieczonego lub duszonego drobiu i ryb. Są smacznym dodatkiem do gotowanych warzyw. Przetwory z nich są wyśmienite, a suszone zapewniają porcje witamin i składników mineralnych zimą.
Jabłka, bo o nich mowa, są teraz najlepsze, więc wykorzystajmy je jak tylko się da. Nasza propozycja na obiad to naleśniki z kurczakiem i jabłkiem.
Późne lato i jesień jest porą królowania jabłek i gruszek. Panoszą się w naszych kuchniach bez opamiętania. I dobrze! Niosą wspomnienia leniwych, letnich, pełnych słońca dni, dostarczając przy tym solidnych porcji witamin i innych życiodajnych składników.
Węglowodany, tłuszcze, aminokwasy – ile potrzebuje ich organizm osoby, która ćwiczy regularnie? Skąd czerpać energię, gdy biegamy, chodzimy na siłownię, pływamy lub gramy w piłkę nożną? Co jeść, by być zdrowym?