Pogoda jest idealna na grillowanie! Ale nie każdy ma ochotę na ciepłe posiłki w takie upały. Dlatego dziś do grillowych potraw proponujemy przepisy na dwie lekkie letnie surówki.
Pierwsza propozycja to .
Potrzebne nam będzie:
garść liści sałaty karbowanej
garść liści sałaty czerwonej karbowanej
garść rukoli
garść roszponki
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka pestek dyni
oliwa
sok z cytryny
sól
pieprz
ulubione przyprawy
Sałatę porwij, wymieszaj z rukolą i roszponką. Nasiona i pestki upraż na suchej patelni. Oliwę wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny. Sałaty wymieszaj z sosem i posyp nasionami i pestkami.
Druga propozycja to Sałatka ze szpinakiem i migdałami.
Składniki to:
250 g świeżego, młodego szpinaku
10 pomidorków koktajlowych
4 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Pomidorki i szpinak umyj i osusz. Szpinak ułóż na półmisku. Pomidorki pokrój na ćwiartki i posyp nimi szpinak. Miód wymieszaj z sokiem z cytryny, a następnie z oliwą, solą i pieprzem. Może użyć w tym celu małego słoiczka, którym będziesz potrząsać, aż składniki się połączą. Sosem polej szpinak i pomidorki, na koniec posyp sałatkę płatkami.