ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Dieta a samopoczucie
Ewelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki
Odczuwasz zniechęcenie, masz kłopoty z koncentracją, łatwo się męczysz? Chciałabyś wzmocnić swoją odporność nie tylko na choroby, ale także na… stres? To na pewno pora, by przyjrzeć się z uwagą swojej diecie – dowiedz się, jakie produkty mają szczególny wpływ na kondycję psychiczną.
Pokarmy, które spożywamy mają ogromny wpływ nie tylko na kondycję fizyczną i zdrowotną naszego organizmu, ale także na psychikę i funkcjonowanie intelektualne. Ważne jest nie tylko to, jak dużo jemy i ile razy dziennie spożywamy posiłki, ale przede wszystkim – co się na nie składa!
Skutki niewłaściwej diety
Nieprawidłowy sposób odżywiania objawia się nie tylko zmianami masy ciała, ale także licznymi zaburzeniami w funkcjonowaniu organizmu, m.in. ze względu na niedobory składników pokarmowych. Może powodować m.in.:
Rozsądny sposób odżywiania (patrz artykuł: Dieta racjonalna) korzystnie wpływa na zdrowie i (automatycznie) na samopoczucie.
Pokarm dla mózgu i nie tylko
Ryby (łosoś, pstrąg, dorsz, tuńczyk), oleje roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy), siemię lniane, orzechy – często nazywane są pokarmami dla mózgu. Zawarte w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływają nie tylko na układ krwionośny (działają ochronnie na śródbłonek naczyniowy, redukują ciśnienie tętnicze, obniżają stężenie triglicerydów we krwi), chronią przed osteoporozą, ale są również pomocne w walce z chorobami natury psychicznej, np. depresją, z uwagi na fakt, że są podstawowym składnikiem neuronalnych błon komórkowych.
MAGNEZ a „hormony szczęścia”
Pierwiastek ten zaangażowany jest w ponad 300 reakcji metabolicznych w organizmie, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, bierze udział w syntezie neuroprzekaźnika – dopaminy (zwanej „hormonem szczęścia”). Niedobory magnezu prowadzą do rozdrażnienia, lęków i stanów zagubienia, stąd też podczas komponowania posiłków warto sięgnąć po m.in.: orzechy, produkty pełnoziarniste (pieczywo, makarony, kasze), rośliny strączkowe (soja, fasola, groch, bób).
Wit. B – na stres i depresję
Witaminy z grupy B warunkują prawidłową pracę układu nerwowego, łagodzą stany napięcia spowodowane przewlekłym stresem, przeciwdziałają także zaburzeniom depresyjnym. Niedobór może powodować zmęczenie, bezsenność, zmniejszenie popędu seksualnego i bezpłodność. Najlepszym źródłem witamin z grupy B w pożywieniu są: produkty pełnoziarniste, otręby, mięso i produkty mięsne, drożdże (produkty drożdżowe), rośliny strączkowe, jaja, orzechy, mleko i jego przetwory.
„Daj mi CYNK!”
Pierwiastek ten bierze udział między innymi w mineralizacji kości, wpływa na pracę układu odpornościowego, warunkuje prawidłowe wydzielanie insuliny oraz syntezę testosteronu. Nawet umiarkowany niedobór cynku w diecie mężczyzn może powodować zaburzenia funkcji seksualnych, w tym zmniejszenie popędu płciowego. Ponadto cynk pełni istotną rolę w syntezie neuroprzekaźników (substancji warunkujących przepływ informacji między komórkami mózgu), kwasów tłuszczowych i melatoniny.
Niedobór cynku w okresie rozwojowym może być przyczyną zaburzeń rozwoju fizycznego, umysłowego i płciowego. Liczne badania wykazały związek między niedoborem cynku a występowaniem ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi) oraz zasadność jego suplementacji w diecie dzieci. Obfitym źródłem cynku w diecie są m.in.: owoce morza, ryby, mięso, produkty z pełnego ziarna (ciemne pieczywo, kasze), zarodki pszenne i rośliny strączkowe (soja, fasola, groch, soczewica).
Owoce i warzywa na dobre samopoczucie
Owoce i warzywa, jako naturalne źródło witamin i składników mineralnych, są naszymi sprzymierzeńcami w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, które m.in.: osłabiają funkcje układu odpornościowego (przez co wzrasta podatność na infekcje, którym towarzyszy stan ogólnego osłabienia, apatii, zniechęcenia), przyspieszają procesy starzenia, zwiększają ryzyko chorób, m.in. układu sercowo-naczyniowego czy nowotworowych. Warzywa i owoce zawierają związki o działaniu przeciwutleniającym (neutralizującym szkodliwy wpływ rodników), takie jak: witamina C, E, beta-karoten i selen. Bogate w beta-karoten i witaminę C są m.in.: marchew, pomidory, dynia, morele, papryka, brzoskwinie, porzeczki, zielone rośliny liściaste. W witaminę E (jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy) znaleźć można w: orzechach, nasionach słonecznika, pestkach dyni, olejach roślinnych (rzepakowym, sojowym, oliwie). Źródłem selenu w diecie są ryby i owoce morza, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, warzywa i owoce. Jednak najwięcej selenu zawierają orzechy brazylijskie – zaledwie 21 g orzechów pokrywa w 100% zalecane dzienne spożycie!
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska