Id kategorii - 50
Itemid - 99
view - article
id - 1256
referer -
uri - /nie-kasowa/dieta-a-samopoczucie/1256-dieta-a-samopoczucie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Dieta a samopoczucie

wazne_tematy_dieta_a_samopoczucie

Dieta a samopoczucie

 

Ewelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

Odczuwasz zniechęcenie, masz kłopoty z koncentracją, łatwo się męczysz? Chciałabyś wzmocnić swoją odporność nie tylko na choroby, ale także na… stres? To na pewno pora, by przyjrzeć się z uwagą swojej diecie – dowiedz się, jakie produkty mają szczególny wpływ na kondycję psychiczną.

 

Pokarmy, które spożywamy mają ogromny wpływ nie tylko na kondycję fizyczną i zdrowotną naszego organizmu, ale także na psychikę i funkcjonowanie intelektualne. Ważne jest nie tylko to, jak dużo jemy i ile razy dziennie spożywamy posiłki, ale przede wszystkim – co się na nie składa!

Skutki niewłaściwej diety

Nieprawidłowy sposób odżywiania objawia się nie tylko zmianami masy ciała, ale także licznymi zaburzeniami w funkcjonowaniu organizmu, m.in. ze względu na niedobory składników pokarmowych. Może powodować m.in.:

  • uporczywe wahania masy ciała,
  • zmniejszoną wydajność pracy, kłopoty z koncentracją,
  • ograniczoną wydolność fizyczną organizmu: łatwe męczenie się, osłabienie,
  • zmiany nastroju: apatia, zniechęcenie, przygnębienie, nadmierna drażliwość,
  • obniżoną odporność – większa podatność na infekcje,
  • problemy ze skórą, włosami i paznokciami.

Rozsądny sposób odżywiania (patrz artykuł: Dieta racjonalna) korzystnie wpływa na zdrowie i (automatycznie) na samopoczucie.

Pokarm dla mózgu i nie tylko

Ryby (łosoś, pstrąg, dorsz, tuńczyk), oleje roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy), siemię lniane, orzechy – często nazywane są pokarmami dla mózgu. Zawarte w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływają nie tylko na układ krwionośny (działają ochronnie na śródbłonek naczyniowy, redukują ciśnienie tętnicze, obniżają stężenie triglicerydów we krwi), chronią przed osteoporozą, ale są również pomocne w walce z chorobami natury psychicznej, np. depresją, z uwagi na fakt, że są podstawowym składnikiem neuronalnych błon komórkowych.

MAGNEZ a „hormony szczęścia”

Pierwiastek ten zaangażowany jest  w ponad 300 reakcji metabolicznych w organizmie, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, bierze udział w syntezie neuroprzekaźnika – dopaminy (zwanej „hormonem szczęścia”). Niedobory magnezu prowadzą do rozdrażnienia, lęków i stanów zagubienia, stąd też podczas komponowania posiłków warto sięgnąć po m.in.: orzechy, produkty pełnoziarniste (pieczywo, makarony, kasze), rośliny strączkowe (soja, fasola, groch, bób).

Wit. B – na stres i depresję

Witaminy z grupy B warunkują prawidłową pracę układu nerwowego, łagodzą stany napięcia spowodowane przewlekłym stresem, przeciwdziałają także zaburzeniom depresyjnym. Niedobór może powodować zmęczenie, bezsenność, zmniejszenie popędu seksualnego i bezpłodność. Najlepszym źródłem witamin z grupy B w pożywieniu są: produkty pełnoziarniste, otręby, mięso i produkty mięsne, drożdże (produkty drożdżowe), rośliny strączkowe, jaja, orzechy, mleko i jego przetwory.

„Daj mi CYNK!”

Pierwiastek ten bierze udział między innymi w mineralizacji kości, wpływa na pracę układu odpornościowego, warunkuje prawidłowe wydzielanie insuliny oraz syntezę testosteronu. Nawet umiarkowany niedobór cynku w diecie mężczyzn może powodować zaburzenia funkcji seksualnych, w tym zmniejszenie popędu płciowego. Ponadto cynk pełni istotną rolę w syntezie neuroprzekaźników (substancji warunkujących przepływ informacji między komórkami mózgu), kwasów tłuszczowych i melatoniny.

Niedobór cynku w okresie rozwojowym może być przyczyną zaburzeń rozwoju fizycznego, umysłowego i płciowego. Liczne badania wykazały związek między niedoborem cynku a występowaniem ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder – zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi) oraz zasadność jego suplementacji w diecie dzieci. Obfitym źródłem cynku w diecie są m.in.: owoce morza, ryby, mięso, produkty z pełnego ziarna (ciemne pieczywo, kasze), zarodki pszenne i rośliny strączkowe (soja, fasola, groch, soczewica).

Owoce i warzywa na dobre samopoczucie

Owoce i warzywa, jako naturalne źródło witamin i składników mineralnych, są naszymi sprzymierzeńcami w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, które m.in.: osłabiają funkcje układu odpornościowego (przez co wzrasta podatność na infekcje, którym towarzyszy stan ogólnego osłabienia, apatii, zniechęcenia), przyspieszają procesy starzenia, zwiększają ryzyko chorób, m.in. układu sercowo-naczyniowego czy nowotworowych. Warzywa i owoce zawierają związki o działaniu przeciwutleniającym (neutralizującym szkodliwy wpływ rodników), takie jak: witamina C, E, beta-karoten i selen. Bogate w beta-karoten i witaminę C są m.in.: marchew, pomidory, dynia, morele, papryka, brzoskwinie, porzeczki, zielone rośliny liściaste. W witaminę E (jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy) znaleźć można w: orzechach, nasionach słonecznika, pestkach dyni, olejach roślinnych (rzepakowym, sojowym, oliwie). Źródłem selenu w diecie są ryby i owoce morza, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, warzywa i owoce. Jednak najwięcej selenu zawierają orzechy brazylijskie – zaledwie 21 g orzechów pokrywa w 100% zalecane dzienne spożycie!