W czwartek 22 listopada odbyła pierwsza, otwarta debata społeczna nad projektem ustawy zakazującym sprzedaży i reklamy tzw. „żywności śmieciowej" w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach. Projekt trafił do Sejmu RP 3 października za sprawą klubu PSL.
Organizatorami spotkania byli Fundacja Banku Ochrony Środowiska oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
Jajka przez całe wieki były cenionym produktem odżywczym.Jednak w ubiegłym stuleciu, straszeni cholesterolem i chorobami układu krążenia, straciliśmy pewność, że są bezpieczne dla zdrowia.
Jak dużo jajek można zjeść tygodniowo? Czy w ogóle powinno się je jeść?Są to pytania, na które postanowiliśmy odpowiedzieć.
"Aktywnie po zdrowie" docenione w plebiscycie "Know Health"
Szczegóły
poniedziałek, 12, listopad 2012 16:02
Według plebiscytu "Know Health" organizowanego przez Stowarzyszenie Forum Medicum program "Aktywnie po zdrowie" jest jednym z najlepszych programów prozdrowotnych w Polsce. Jesteśmy bardzo dumni z zajęcia trzeciego miejsca.
Takie wyróżnienie utwierdza nas w przekonaniu, że to co robimy jest ważne i będziemy starali się wykonywać naszą pracę jeszcze lepiej. Więcej informacji o konkursie znajdziecie na stronie: knowhealth.pl
Od lat ma swoich zwolenników i przeciwników. Każda strona przedstawia dużo argumentów popierających swoje racje.
Ci pierwsi chwalą jego naturalność, smak i aromat, a także zawartość CLA. Z kolei przeciwnicy zarzucają mu dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu.
Pieczywo jest nieodłącznym elementem każdego dnia. Żeby zjeść świeży chleb czy bułkę na śniadanie jesteśmy skłonni wstać kilka minut wcześniej i pobiec do pobliskiej piekarni.
Obecnie asortyment pieczywa jest ogromy. Chleby, chlebki, bułki, bułeczki, rogale, rogaliki. Pszenne, żytnie, mieszane. Białe i ciemne.
Co jeść? Białą, pachnącą bułkę, chrupiącą grahamkę, a może lepiej razowy chleb? Przyjrzyjmy się co jest lepszym wyborem.