ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Jajka przez całe wieki były cenionym produktem odżywczym. Jednak w ubiegłym stuleciu, straszeni cholesterolem i chorobami układu krążenia, straciliśmy pewność, że są bezpieczne dla zdrowia.
Jak dużo jajek można zjeść tygodniowo? Czy w ogóle powinno się je jeść? Są to pytania, na które postanowiliśmy odpowiedzieć.
Na początek przyjrzyjmy się zawartości cholesterolu. Badania naukowe prowadzone w ostatnich latach nie potwierdziły, że cholesterol zawarty w jajach w rzeczywistości ma tak negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Stwierdzono, że to nasycone kwasy tłuszczowe, są w głównej mierze odpowiedzialne za choroby serca i naczyń krwionośnych. Natomiast jajka, pomimo wysokiej zawartości cholesterolu, zawierają bardzo niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego ich spożycie nie jest tak niebezpieczne, jak sądzono wcześniej.
Co więcej, cholesterol jest cennym składnikiem odżywczym. Przede wszystkim jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. Bierze udział w wielu procesach biochemicznych zachodzących w młodym organizmie – wchodzi w skład błon komórkowych, a także bierze udział w syntezie hormonów płciowych i witaminy D3, niezbędnej do uzyskania przez dziecko mocnych i zdrowych kości.
Większość tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tzw. dobre tłuszcze (w tym również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6), które usprawniają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i chronią układ krążenia przed rozwojem wielu chorób.
Kolejnym cennym składnik to lecytyna, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Przyczynia się do poprawy pamięci, co ma szczególne znacznie dla dzieci w wieku szkolnym, i do obniżenia poziomu cholesterolu (co już w młodym wieku jest ważne z uwagi na prewencję wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego) oraz do lepszego wykorzystania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Bogactwo w skorupce
Jaja są przede wszystkim doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach i proporcjach potrzebnych do budowy i regeneracji tkanek organizmu. Ponadto w jajkach skoncentrowanych jest wiele witamin, takich jak: A, D, E, witaminy z grupy B i składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, potas i cynk. Dzięki zawartości tak wielu składników odżywczych, wpływają na prawidłową pracę układu nerwowego, kostnego, odpornościowego, a także poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Jajka są również jednym z najlepszych źródeł luteiny (barwnik występujący w żółtku), która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku - chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym i poprawia widzenie.
Uwaga - alergen!
Białko jaja kurzego jest jednym z najczęściej występujących alergenów. Choć alergię stwierdza się głównie w pierwszych trzech latach życia, to jednak czasami nie ustępuje ona wraz z wiekiem, dlatego u tych dzieci jaja należy wykluczyć z diety. Można jedynie spróbować podawać samo żółtko, ponieważ jest ono znacznie mniej alergizujące i często reakcja uczuleniowa po jego zjedzeniu nie występuje, jednak jest to sprawa bardzo indywidualna.
Ile wolno?
Osoby cierpiące na choroby układu sercowo-naczyniowego powinny szczególnie zwracać uwagę na ilość spożywanych jaj – zaleca się im spożywanie najwyżej 1-2 jaj tygodniowo, wliczając w to te zawarte w produktach i potrawach. Zdrowe osoby dorosłe mogą spożywać 3-4 jaja tygodniowo, a dzieci nawet 4-5.
Na koniec przedstawiamy małe podsumowanie. Pamiętajcie, że:
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska