Prawdziwy cud natury - liczne badania wykazały, że działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo oraz przeciwpasożytniczo. Jest też silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników. O jakim cudzie mowa?
Oczywiście, o CZOSNKU. Warto poznać jego zalety, szczególnie teraz gdy zaczyna się sezon przeziębień i grypy. Można powiedzieć, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem.
Właściwości lecznicze czosnku wiążą się z występowaniem w jego składzie związków siarki - przede wszystkim dwusiarczku allilu. Bakteriobójcze właściwości czosnku są wykorzystywane przede wszystkim do zwalczania infekcji zarówno wewnątrzustrojowych, jak i skórnych. Może też być stosowany w profilaktyce próchnicy zębów. Czosnek przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu, reguluje wytwarzanie cholesterolu - redukuje szkodliwą frakcję LDL i przyczynia się do zwiększenia stężenia korzystnej dla zdrowia frakcji HDL.
Wniosek nasuwa się jeden. Jedzmy czosnek jak najczęściej!
Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie czosnku: