Lipiec to pełnia lata, piękne słońce, bogactwo warzyw i owoców... Korzystajmy z uroków lata i sprawdźmy jakimi smakami możemy się nacieszyć.
Kończy się sezon na szparagi zielone – warto je ugotować lub przyrządzić zupę. Trzeba się spieszyć również w przypadku moreli – można zachować ich smak na dłużej i zrobić trochę przetworów na zimę. Pamiętajcie też o czereśniach, najlepsze są jedzone prosto z drzewa.
Zobaczcie co można zjeść w lipcu: świeżo, tanio i smacznie!
Wszystkie szkoły, które zgłosiły chęć udziału w konkursie „Czas na zdrowie” są właśnie w trakcie swoich Festynów Zdrowia. Wśród atrakcji znajdziecie pokaz filmów edukacyjnych „Śmietnik w mojej głowie”, zdrowy kolorowy poczęstunek i oczywiście coś czego na żadnym szanującym się rodzinnym Festynie Zdrowia nie może zabraknąć – gry i zabawy ruchowe!
A czy w Twojej szkole też organizowany jest Festyn? Podziel się z nami zdjęciami, filmikami i komentarzami na Facebook-u „Aktywnie po zdrowie”.
Zakład Oceny Żywienia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie zaprasza do udziału w bezpłatnym 9-tygodniowym programie redukcji masy ciała u dzieci z nadwagą lub otyłością w wieku od 7 do 12 lat.
W ramach badań zostanie poddany ocenie sposób żywienia i stan odżywienia dzieci. Rodzice i dzieci mogą też liczyć na bezpłatne konsultacje dietetyczne.
Młodzi entuzjaści sztuki filmowej oraz fani zdrowego stylu życia znów mają szansę wykazać się kreatywnością. Rusza III edycja konkursu „Nakręć się na zdrowie"!
Zachęcamy uczniów szkół ponadpodstawowych do podjęcia interesującego wyzwania – stworzenia reportażu, promującego wybrane gospodarstwo ekologiczne lub zakład przetwórczy, ekożywność i zdrowe odżywianie.
Czekają atrakcyjne nagrody o łącznej puli 40 000zł! Na zgłoszenia czekamy do 10 maja 2013 roku!