Wzmocnij odporność!
Późna jesień i zima i to czas, kiedy najczęściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje, czego następstwem bywają poważne choroby. Nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć, zatem warto zawczasu przygotować się do tego, co i tak nieuchronnie nadejdzie - zimna, wilgoci i ogólnie niesprzyjających warunków pogodowych. Jeśli odpowiednio się przygotujemy choroby nie mają szans!
Od czego zacząć? Bogata w niezbędne składniki pokarmowe dieta, odpowiednia ilość snu, a także codzienny ruch na świeżym powietrzu, to konieczne elementy codziennej profilaktyki wspierającej układ odpornościowy.
Niedobory - człowiek chory
Niedobory żywieniowe ułatwiają zarazkom skuteczne zaatakowanie naszego organizmu. Niestety dieta wielu osób, a w szczególności dzieci jest niedoborowa. Często jest w niej za mało pełnowartościowego białka, tłuszczów nienasyconych (pochodzących głównie z ryb i roślin strączkowych), witamin i składników mineralnych. Około 99 proc. dzieci i młodzieży ma niedobory witamin D3, A i C, witamin z grupy B oraz żelaza i kwasu foliowego.
Nasi sprzymierzeńcy
Istnieje grupa składników szczególnie ważna dla podniesienia odporności i tych stanowczo nie powinno zabraknąć w diecie. Należą do nich: witamina A, E, C, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, selen, koenzym Q10 i białka. Gdzie znajdziemy te składniki? Przede wszystkim w warzywach - surowych, kwaszonych i gotowanych; ponadto w nierafinowanych kaszach, brązowym ryżu, razowym pieczywie, rybach, jajkach, warzywach strączkowych i mięsie.
Na straganie?
Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witaminy C. Wielkie jej bogactwo występuje w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce (również mrożonej), kiwi, cytrusach, papryce i natce pietruszki. Ta ostatnia, podobnie jak inne zielone warzywa i owoce, dostarcza kwasu foliowego, który stymuluje syntezę przeciwciał, stąd jego szczególna rola we wzmacnianiu układu odpornościowego. Niezastąpione w jesiennym i zimowym menu są warzywa kwaszone - kapusta, ogórki, buraki, selery. Dostarczają one witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasu mlekowego – bakterie kwasu mlekowego niszczą chorobotwórcze drobnoustroje i zapewniają korzystny skład mikroflory jelitowej.
A - witamina zdrowia
Kolejnym składnikiem , którego w diecie nie powinno zabraknąć, jest witamina A. Jest ona niezbędna, żeby grasica (gruczoł układu odpornościowego) odpowiednio pracowała. W przypadku bardzo niskiego poziomu witaminy A, grasica kurczy się, a poziom leukocytów w surowicy krwi znacznie się obniża. Gwałtowny spadek ilości tej witaminy w organizmie powodują procesy chorobowe, z kolei właściwy jej poziom chroni przed zachorowaniem. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, występuje w maśle, rybach, tranie.
Pomocny aminokwas i saponiny
Różnorodność pożywienia zapewnia obecność w diecie wszystkich niezbędnych aminokwasów. Pracę układu odpornościowego wzmacnia tryptofan - aminokwas ważny dla syntezy wielu białek, między innymi immunoglobulin. Jego źródłem są m.in.: kasza jaglana, czarna rzodkiew, buraki ćwikłowe, banany, szpinak i pomidory. Natomiast obecne w roślinach strączkowych saponiny pobudzają syntezę przeciwciał i aktywność limfocytów.
Naturalne antybiotyki
Warto wspomnieć też o produktach zawierających naturalne antybiotyki, a należą do nich: czosnek, cebula, chrzan i rzeżucha. Z kolei zastąpienie słodyczy pestkami dyni, słonecznika, migdałami, orzechami, dostarczy organizmowi cynku, który jest pierwiastkiem nadzorującym pracę układów enzymatycznych w organizmie, a więc odgrywa niebagatelną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.