Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2526
referer -
uri - /aktualnosci/2526-wzmocnij-odporno
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wzmocnij odporność!

na_tapecie_wzmocnij_odpornoscPóźna jesień i zima i to czas, kiedy najczęściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje, czego następstwem bywają poważne choroby. Nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć, zatem warto zawczasu przygotować się do tego, co i tak nieuchronnie nadejdzie - zimna, wilgoci i ogólnie niesprzyjających warunków pogodowych. Jeśli odpowiednio się przygotujemy choroby nie mają szans!

Od czego zacząć? Bogata w niezbędne składniki pokarmowe dieta, odpowiednia ilość snu, a także codzienny ruch na świeżym powietrzu, to konieczne elementy codziennej profilaktyki wspierającej układ odpornościowy.

Niedobory - człowiek chory

Niedobory żywieniowe ułatwiają zarazkom skuteczne zaatakowanie naszego organizmu. Niestety dieta wielu osób, a w szczególności dzieci jest niedoborowa. Często jest w niej za mało pełnowartościowego białka, tłuszczów nienasyconych (pochodzących głównie z ryb i roślin strączkowych), witamin i składników mineralnych. Około 99 proc. dzieci i młodzieży ma niedobory witamin D3, A i C, witamin z grupy B oraz żelaza i kwasu foliowego.

Nasi sprzymierzeńcy

Istnieje grupa składników szczególnie ważna dla podniesienia odporności i tych stanowczo nie powinno zabraknąć w diecie. Należą do nich: witamina A, E, C, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, selen, koenzym Q10 i białka. Gdzie znajdziemy te składniki? Przede wszystkim w warzywach - surowych, kwaszonych i gotowanych; ponadto w nierafinowanych kaszach, brązowym ryżu, razowym pieczywie, rybach, jajkach, warzywach strączkowych i mięsie.

Na straganie?

Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witaminy C. Wielkie jej bogactwo występuje w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce (również mrożonej), kiwi, cytrusach, papryce i natce pietruszki. Ta ostatnia, podobnie jak inne zielone warzywa i owoce, dostarcza kwasu foliowego, który stymuluje syntezę przeciwciał, stąd jego szczególna rola we wzmacnianiu układu odpornościowego. Niezastąpione w jesiennym i zimowym menu są warzywa kwaszone - kapusta, ogórki, buraki, selery. Dostarczają one witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasu mlekowego – bakterie kwasu mlekowego niszczą chorobotwórcze drobnoustroje i zapewniają korzystny skład mikroflory jelitowej.

A - witamina zdrowia

Kolejnym składnikiem , którego w diecie nie powinno zabraknąć, jest witamina A. Jest ona niezbędna, żeby grasica (gruczoł układu odpornościowego) odpowiednio pracowała. W przypadku bardzo niskiego poziomu witaminy A, grasica kurczy się, a poziom leukocytów w surowicy krwi znacznie się obniża. Gwałtowny spadek ilości tej witaminy w organizmie powodują procesy chorobowe, z kolei właściwy jej poziom chroni przed zachorowaniem. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, występuje w maśle, rybach, tranie.

Pomocny aminokwas i saponiny

Różnorodność pożywienia zapewnia obecność w diecie wszystkich niezbędnych aminokwasów. Pracę układu odpornościowego wzmacnia tryptofan - aminokwas ważny dla syntezy wielu białek, między innymi immunoglobulin. Jego źródłem są m.in.: kasza jaglana, czarna rzodkiew, buraki ćwikłowe, banany, szpinak i pomidory. Natomiast obecne w roślinach strączkowych saponiny pobudzają syntezę przeciwciał i aktywność limfocytów.

Naturalne antybiotyki

Warto wspomnieć też o produktach zawierających naturalne antybiotyki, a należą do nich: czosnek, cebula, chrzan i rzeżucha. Z kolei zastąpienie słodyczy pestkami dyni, słonecznika, migdałami, orzechami, dostarczy organizmowi cynku, który jest pierwiastkiem nadzorującym pracę układów enzymatycznych w organizmie, a więc odgrywa niebagatelną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!