Zjawisko zaraźliwego ziewania jest znane chyba każdemu. Zazwyczaj widok kogoś ziewającego powoduje, że i my zaczynamy to robić. Naukowcy postanowili dojść do sedna tego zagadnienia i przeprowadzili badania, które mają dać odpowiedź na często zadawane pytanie: dlaczego tak się dzieje?
Cukrzyca typu II rozwija się najczęściej u osób w średnim wieku, mających nadwagę. Organizm przestaje reagować na insulinę, odpowiedzialną na regulację poziomu cukru we krwi. Skutkuje to zwiększonym ryzykiem zawału serca, problemów z nerkami lub ślepoty. Związek sulforafan, który naturalnie występuje w brokułach, posiada udowodnioną naukowo zdolność obniżania poziomu cukru we krwi szczurów.
Badacze udowodnili, że śmiech niesie za sobą długofalowe korzyści zdrowotne. Dotychczasowe badania pokazały, że śmiech może zmniejszać ból, zwiększać uczucie szczęścia, a nawet zwiększać odporność. Psychologia pozytywna uważa, że zdolność do śmiechu oraz poczucie humoru to umiejętności a jednocześnie atuty, które pomagają wieść lepsze życie.
Bardzo często pojawiają się doniesienia o tym, że czekolada ma właściwości prozdrowotne. Badania faktycznie dowodzą, że czekolada może dobrze działać na serce, pracę mózgu, a także obniżać ciśnienie krwi. Jest to związane z obecnością flawanoli, czyli naturalnych antyoksydantów, które występują w wielu produktach spożywczych. Nie ma więc wątpliwości, że jedząc czekoladę dostarczamy sobie cennych składników, ważnych dla naszego zdrowia. Pytanie brzmi - jak cennych? Czy faktycznie korzyści płynące z jedzenia czekolady są na tyle duże, aby przezwyciężyć minusy?
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia składamy naszym czytelnikom życzenia ciepłych i spokojnych Świąt oraz wszelkiej pomyślności i radości w życiu zawodowym i prywatnym!