Cukrzyca typu II rozwija się najczęściej u osób w średnim wieku, mających nadwagę. Organizm przestaje reagować na insulinę, odpowiedzialną na regulację poziomu cukru we krwi. Skutkuje to zwiększonym ryzykiem zawału serca, problemów z nerkami lub ślepoty. Związek sulforafan, który naturalnie występuje w brokułach, posiada udowodnioną naukowo zdolność obniżania poziomu cukru we krwi szczurów.
Z ostatnich badań przeprowadzonych w Szwecji wynika, że skoncentrowany ekstrakt z brokułów może także pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę typu II nawet o 10%. 97 osobom chorym podawano codziennie przez 3 miesiące sulforafan lub placebo. U osób przyjmujących sulforafan zaobserwowano o 10% niższy poziom glukozy, niż u osób przyjmujących placebo.
Warto jednak zaznaczyć, że badanie zostało przeprowadzone na małej grupie ludzi, a podawana ilość sulforafanu była około 100 razy większa niż ilość znajdują się naturalnie w brokułach.
Badacze zamierzają kontynuować badania nad ekstraktem z brokułów, ponieważ obniżenie o 10% poziomu cukru we krwi jest wystarczające, aby zniwelować ewentualne komplikacje w nerkach i oczach. Bardzo często diabetykom przepisywana jest metformina, związek organiczny, który według szacunków lekarzy nie może być przyjmowany przez około 15% chorych ze względu na potencjalne szkodliwe działanie na nerki. Przeprowadzający badanie uważa, że sulforafan może być lekiem komplementarnym do metforminy, a dla osób, które nie mogą jej przyjmować może być dobrą alternatywą.