Bardzo często pojawiają się doniesienia o tym, że czekolada ma właściwości prozdrowotne. Badania faktycznie dowodzą, że czekolada może dobrze działać na serce, pracę mózgu, a także obniżać ciśnienie krwi. Jest to związane z obecnością flawanoli, czyli naturalnych antyoksydantów, które występują w wielu produktach spożywczych. Nie ma więc wątpliwości, że jedząc czekoladę dostarczamy sobie cennych składników, ważnych dla naszego zdrowia. Pytanie brzmi - jak cennych? Czy faktycznie korzyści płynące z jedzenia czekolady są na tyle duże, aby przezwyciężyć minusy?
Ostatnie badania wykazały pewną zależność pomiędzy czekoladą a ryzkiem wystąpienia migotania przedsionków, ale jak napisano we wnioskach- niższe ryzyko może być wywołane wieloma innymi czynnikami. Ze względu na to, że flawanole występują w wielu różnych produktach, między innymi warzywach i herbacie, ciężko jednoznacznie określić w jakim stopniu czekolada wpływa na ryzyko występowania chorób serca. Zostało przeprowadzone wiele badań, które nie są w tym temacie rozstrzygające.
Problemem może być przekonanie o nadmiernej roli czekolady w dobrej pracy mózgu i w zapewnianiu zdrowia naszemu sercu. Wpływ rzeczywiście jest, potwierdzony badaniami, ale nie jest tak duży jak sądzi większość ludzi. A przynajmniej nie jest tak duży w zwyczajowo jedzonej ilości czekolady.
Co zatem zrobić? Jeżeli najdzie nas ochota na coś słodkiego, z pewnością lepiej sięgnąć po czekoladę z wysoką zawartością kakao, niż po inne słodkie przekąski zawierające głównie cukier.