Id kategorii - 61 Itemid - 4 view - article id - 3231 referer - uri - /aktualnosci/3231-czy-spozywanie-niskotluszczowych-produktow-mlecznych-zwieksza-ryzyko-wystapienia-choroby-parkinsona
Czy spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona?
Utworzono: poniedziałek, 04, grudzień 2017 14:56
W badaniu opublikowanym w Neurology, czasopiśmie medycznym Amerykańskiej Akademii Neurologii (American Academ of Neurology), naukowcy zaobserwowali związek pomiędzy spożywaniem 3 porcji niskotłuszczowych produktów mlecznych w ciągu dnia, a większym ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona.
Naukowcy dokonali analizy danych pochodzących od ponad 80 tys. kobiet biorących udział w Nurses’ Health Study oraz prawie 49 tys. mężczyzn biorących udział w Health Proffesionals’ Follow-up Study. Dane zbierane były przez okres 25 lat. Uczestnicy przez ten czas wypełniali dwa kwestionariusze: jeden z nich dotyczył zdrowia i był wypełniany co dwa lata, drugi z nich dotyczył diety i był wypełniany co cztery lata. Przez ten czas, u ponad 1 tys. osób rozwinęła się choroba Prakinsona.
Badacze przeanalizowali jakiego rodzaju produkty mleczne spożywały osoby biorące udział w badaniu i sprawdzali, czy istnieje związek pomiędzy spożyciem danej grupy produktów mlecznych a rozwojem choroby Parkinsona. Zauważyli, że osoby spożywające produkty o niskiej zawartości tłuszczu, minimum 3 razy dziennie, mieli większe o 34% ryzyko rozwoju choroby Parkinsona niż osoby, które spżywały mniej niż jedną porcję dziennie takich produtków. Dodatkowo osoby, które piły przynajmniej jedną porcję mleka o niskiej zawartości tłuszczu, wykazywały większą o 39% zachorowalność na Parkinsona niż osoby, które piły mniej niż porcję tygodniowo.
W przeprowadzonej metaanalizie naukowcy znaleźli związek pomiędzy spożywaniem ogółem produktów mlecznych, a wzrostem ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona. Warto jednak zauważyć, że ryzyko rozowju choroby Parkinsona nadal było bardzo niskie. Z prawie 6 tys. osób spożywających codziennie tylko u 60 osób rozwinęła się choroba Parkinsona.
Sami badacze mówią, że znaleźli tylko powiązanie pomiędzy spożyciem produktów mlecznych niskotłuszczowych i potrzeba dalszych badań, które potwierdziłyby taki związek. Na podstawie uzyskanych wyników nie można zmieniać zaleceń dotyczących spożycia mleka.