Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3231
referer -
uri - /aktualnosci/3231-czy-spozywanie-niskotluszczowych-produktow-mlecznych-zwieksza-ryzyko-wystapienia-choroby-parkinsona
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czy spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona?

Utworzono: poniedziałek, 04, grudzień 2017 14:56

 

Mleko nalewane z dzbanka do szklankiW badaniu opublikowanym w Neurology, czasopiśmie medycznym Amerykańskiej Akademii Neurologii (American Academ of Neurology), naukowcy zaobserwowali związek pomiędzy spożywaniem 3 porcji niskotłuszczowych produktów mlecznych w ciągu dnia, a większym ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona.

Naukowcy dokonali analizy danych pochodzących od ponad 80 tys. kobiet biorących udział w Nurses’ Health Study oraz prawie 49 tys. mężczyzn biorących udział w Health Proffesionals’ Follow-up Study. Dane zbierane były przez okres 25 lat. Uczestnicy przez ten czas wypełniali dwa kwestionariusze: jeden z nich dotyczył zdrowia i był wypełniany co dwa lata, drugi z nich dotyczył diety i był wypełniany co cztery lata. Przez ten czas, u ponad 1 tys. osób rozwinęła się choroba Prakinsona.

Badacze przeanalizowali jakiego rodzaju produkty mleczne spożywały osoby biorące udział w badaniu i sprawdzali, czy istnieje związek pomiędzy spożyciem danej grupy produktów mlecznych a rozwojem choroby Parkinsona. Zauważyli, że osoby spożywające produkty o niskiej zawartości tłuszczu, minimum 3 razy dziennie, mieli większe o 34% ryzyko rozwoju choroby Parkinsona niż osoby, które spżywały mniej niż jedną porcję dziennie takich produtków. Dodatkowo osoby, które piły przynajmniej jedną porcję mleka o niskiej zawartości tłuszczu, wykazywały większą o 39% zachorowalność na Parkinsona niż osoby, które piły mniej niż porcję tygodniowo.

W przeprowadzonej metaanalizie naukowcy znaleźli związek pomiędzy spożywaniem ogółem produktów mlecznych, a wzrostem ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona. Warto jednak zauważyć, że ryzyko rozowju choroby Parkinsona nadal było bardzo niskie. Z prawie 6 tys. osób spożywających codziennie tylko u 60 osób rozwinęła się choroba Parkinsona.

Sami badacze mówią, że znaleźli tylko powiązanie pomiędzy spożyciem produktów mlecznych niskotłuszczowych i potrzeba dalszych badań, które potwierdziłyby taki związek. Na podstawie uzyskanych wyników nie można zmieniać zaleceń dotyczących spożycia mleka.

źródło: www.eurekalert.org

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!