Id kategorii - 0
Itemid - 4
view - category
id - 61
referer -
uri - /aktualnosci?start=5
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Na tapecie

Właściwości prozdrowotne żywności fermentowanej na przykładzie ogórków kiszonych

pickled cucumbers 4403298 1280Żywność fermentowana cieszy się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów. Łączy ona w sobie cechy żywności funkcjonalnej - takiej, która wywołuje pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu, jak i tradycyjnej – wykazującej unikalne cechy związane na przykład z pochodzeniem.

Czytaj więcej...

 

Płatki owsiane - dobry start śniadaniowy

cereal 617686 1280Owies jest zbożem o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka, będącym cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, węglowodany, składniki mineralne, witaminy czy polifenole. Stanowi dobre źródło potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Owies jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego w płatkach owsianych jest około 14%. Jest również zbożem najbogatszym w białko. Spośród aminokwasów, pod względem żywieniowym najcenniejsza jest frakcja globuliny, która w białku owsa stanowi 50–80%, natomiast w pozostałych zbożach 2–12%. Globuliny wiążą tłuszcze i glukowse, także odpowiadają za mechanizmy odpornościowe.

Czytaj więcej...

 

Owoce cytrusowe

fruit 3048001 1280Zalicza się do nich cytryny, mandarynki, pomarańcze i grejpfruty. Są owocami drzew i krzewów z rodziny rutowatych.

Czytaj więcej...

 

Pestki dyni - wartości odżywcze i właściwości lecznicze

pumpkin seeds 1489510 1280Pestki dyni zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, β-sitosterolu, kwasu p-aminobenzoesowego oraz kwasu γ-aminomasłowego. Mają też w swoim składzie cenne minerały, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Czytaj więcej...

 

Kakao poprawia ostrość widzenia w świetle dziennym

cocoa 728207 1280Kakao ma korzystny wpływ na ostrość widzenia w świetle dziennym. Taki wniosek wysnuto na podstawie badania zrealizowanego przez naukowców z Universidad Complutense de Madrid i Institute of Food and Nutrition Science and Technology. W 3-etapowym badaniu wzięło udział 37 osób. W pierwszym etapie podawano w diecie 10 g proszku z liofilizowanych owoców jagodowych, na które składało się 33,3% malin, 33,3% czarnej porzeczki, 16,7% czerwonej porzeczki i 16,7% sproszkowanych jagód. W drugim etapie podawano 2,5 g czystego półodtłuszczonego kakao (z upraw ekologicznych), z wysoką zawartością polifenoli. Natomiast dieta kontrolna w ostatnim etapie opierała się na mleku.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!