Jeśli uważasz, że poranny kubek świeżej, pachnącej kawy nie dostarcza niczego więcej niż kofeiny, możesz być mile zaskoczony, gdy dowiesz się, że twoja codzienna filiżanka kawy zapewnia również pewne korzyści zdrowotne. Picie umiarkowanej ilości kawy (w tym bezkofeinowej) wiąże się z niższym ryzykiem chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona i niektórych nowotworów.
Kilka powodów, dla których warto jeść fasolkę szparagową
Szczegóły
poniedziałek, 25, czerwiec 2018 08:43
Fasolka szparagowa jest zaliczana do rodziny roślin strączkowych. Pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana jest od kilku tysięcy lat. Uprawiali ją już Indianie, później rozprzestrzeniła się na obszar Azji, Afryki oraz Europy. Dziś jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata.
Bób zaliczany jest do grupy roślin strączkowych, a co za tym idzie cechuje go zawartość wielu bardzo cennych składników odżywczych. W swoim składzie zawiera wysoką zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.
Wiele przeprowadzanych badań wykazało jeden, zgodny wniosek. To co jemy wpływa na nasz nastrój – na to czy jesteśmy szczęśliwi, agresywni, smutni czy zaspani.
Tatuaż – słowo, które wzbudza bardzo różnorodne emocje. Dla jednych niepowtarzalna sztuka, warta podziwu, dla innych – coś co świadczy o agresywnej naturze, mrocznej przeszłości i buntowniczym nastawieniu do życia. Potrafią przysporzyć problemów, np. w kwestii zawodowej – nieraz utrudniają zdobycie wymarzonej posady w prestiżowej firmie, mimo odpowiedzialnej postawy i umiejętności. Wielu pracodawców jest bardzo sceptycznie nastawiona do tego rodzaju sztuki, często „szufladkują” takie osoby, twierdząc że ich wizerunek "nie pasuje do profilu firmy" – często się mylą nawet nie zdając sobie sprawy z tego, że bardzo możliwe, iż przeszedł im koło nosa świetny pracownik, który swoim zachowaniem w żadnym stopniu nie potwierdza przyjętych przez społeczeństwo stereotypów. Niewiele osób wie, że posiadanie tatuaży może mieć też swoje plusy.