Kasza gryczana nie jest zaliczana do zbóż, wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. Gryka jest rośliną niewysoką, osiągająca maksymalnie 60 cm wysokości, o kwiatach w kolorach od bieli po róż. Możemy ją dostrzec na polach Lubelszczyzny, gdzie jest najczęściej uprawiana.
Mleko jest naturalnym produktem wszystkich ssaków, zawiera wszelkie składniki które są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju umysłowego i fizycznego. Dlatego też zostało ono przez człowieka włączone do stałej diety już około 10 tysięcy lat p.n.e. Nastąpiło to w momencie udomowienia kóz jako pierwszego zwierzęcia gospodarskiego o użytkowości mlecznej. Obecnie ludzie pozyskują mleko od wielu różnych gatunków: krów, kóz, bawołów, owiec, klaczy i oślic.
Biała herbata uznawana jest za królową herbat, o delikatnym, subtelnym smaku. Napój wywodzi się z Chin gdzie w dawnych czasach uznawana była za przywilej przysługujący tylko ludziom z bogatych środowisk. O jej wyjątkowości przesądza proces produkcji ponieważ jest to najmniej przetworzona postać herbaty – pąki i liście po zwiędnięciu są jedynie suszone, co powoduje, że zawiera ona więcej składników odżywczych niż herbata czarna lub zielona.
Pomidory zostały przywiezione do Europy w XVI wieku z Ameryki. Początkowo roślina ta była uznawana za trującą z powodu specyficznego, nieprzyjemnego zapachu wydzielanego przez łodygi i liście – faktycznie te części rośliny są dla nas trujące. Sadzano ją więc jako ozdobę na altanach. Z biegiem czasu uprawa pomidorów rozpowszechniła się w całej Europie.
Ojczyzną ananasa jest Ameryka Południowa, a dokładniej Brazylia gdzie spotkać go można w stanie dzikim. Do Europy przybył wraz z Krzysztofem Kolumbem, który odkrył ów owoc na jednej z karaibskich wysp. Ananasy bogate są w witaminę C oraz B6, a także mangan i miedź. Zawierają także inne substancje dzięki którym uznawane są za surowiec mający pozytywny wpływ na nasze zdrowie.