Id kategorii - 0
Itemid - 4
view - category
id - 61
referer -
uri - /aktualnosci?start=35
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Na tapecie

Dlaczego kasza gryczana?

kasza gryczanaKasza gryczana nie jest zaliczana do zbóż, wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. Gryka jest rośliną niewysoką, osiągająca maksymalnie 60 cm wysokości, o kwiatach w kolorach od bieli po róż. Możemy ją dostrzec na polach Lubelszczyzny, gdzie jest najczęściej uprawiana.

Czytaj więcej...

 

Czy warto sięgać po mleko kozie?

mleko kozieMleko jest naturalnym produktem wszystkich ssaków, zawiera wszelkie składniki które są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju umysłowego i fizycznego. Dlatego też zostało ono przez człowieka włączone do stałej diety już około 10 tysięcy lat p.n.e. Nastąpiło to w momencie udomowienia kóz jako pierwszego zwierzęcia gospodarskiego o użytkowości mlecznej. Obecnie ludzie pozyskują mleko od wielu różnych gatunków: krów, kóz, bawołów, owiec, klaczy i oślic. 

Czytaj więcej...

 

Jakie właściwości kryje w sobie biała herbata?

biala herbataBiała herbata uznawana jest za królową herbat, o delikatnym, subtelnym smaku. Napój wywodzi się z Chin gdzie w dawnych czasach uznawana była za przywilej przysługujący tylko ludziom z bogatych środowisk. O jej wyjątkowości przesądza proces produkcji ponieważ jest to najmniej przetworzona postać herbaty – pąki i liście po zwiędnięciu są jedynie suszone, co powoduje, że zawiera ona więcej składników odżywczych niż herbata czarna lub zielona.

Czytaj więcej...

 

Jedzmy pomidory!

jedzmy pomidoryPomidory zostały przywiezione do Europy w XVI wieku z Ameryki. Początkowo roślina ta była uznawana za trującą z powodu specyficznego, nieprzyjemnego zapachu wydzielanego przez łodygi i liście – faktycznie te części rośliny są dla nas trujące. Sadzano ją więc jako ozdobę na altanach. Z biegiem czasu uprawa pomidorów rozpowszechniła się w całej Europie.

Czytaj więcej...

 

Sekrety ananasa

sekrety ananasaOjczyzną ananasa jest Ameryka Południowa, a dokładniej Brazylia gdzie spotkać go można w stanie dzikim. Do Europy przybył wraz z Krzysztofem Kolumbem, który odkrył ów owoc na jednej z karaibskich wysp. Ananasy bogate są w witaminę C oraz B6, a także mangan i miedź. Zawierają także inne substancje dzięki którym uznawane są za surowiec mający pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!