Id kategorii - 0
Itemid - 4
view - category
id - 61
referer -
uri - /aktualnosci?start=45
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Na tapecie

Co kryje w sobie batat?

batatyBataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki, stają się w polskiej kuchni coraz częściej używane i bardziej doceniane – mimo to jemy je o wiele rzadziej niż tradycyjne ziemniaki. Jeśli chodzi o wygląd to są to pomarańczowe bulwy o charakterystycznym stożkowym kształcie, pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy trafiły prawdopodobnie dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba w 1492 roku!

Czytaj więcej...

 

Ulubione miejsce bakterii

gabkaNie od dziś wiadomo, że bakterie są nieodłącznym elementem naszego świata. Są niemalże wszędzie – w naszych domach, w glebie, w naszym organizmie i w zasadzie na każdej rzeczy, którą dotykamy. Są miejsca, które bakterie szczególnie lubią i gromadzą się w nich. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że są miejsca, które bakterie wybierają sobie na swój siedliska – postanawiają się tam gromadzić i mnożyć.

Czytaj więcej...

 

Właściwości odżywcze limonki

limonkiKażdy z nas z przyzwyczajenia sięga w domu po cytrynę i wydaje nam się, że wiemy o niej wystarczająco dużo. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego jakie właściwości ma podobna w smaku limonka. Potocznie nazywana jest kuzynką cytryny, pochodzi z południowo-wschodniej Azji i dzisiaj uprawiana jest w wielu krajach na całym świecie. Klimat w jakim rosną powoduje, że drzewa limonkowe wydają owoce przez cały rok bez względu na porę roku.

Czytaj więcej...

 

Korzyści i zagrożenia wynikające z przebywania na słońcu

slonce copyOkres wiosny i lata to czas wzmożonego spędzania czasu na świeżym powietrzu, podróżowania oraz odpoczynku – często wystawiając ciało na długi czas na słońce. Wiele kontrowersji wzbudza temat oddziaływania słońca na nasz organizm. Jedni przystają za pomysłem całkowitego unikania promieni słonecznych, inni mogliby leżeć na słońcu cały dzień. Warto jednak uświadomić sobie, że w tej sytuacji należy znaleźć pewien środek między unikaniem, a nadmiernym opalaniem się. 

Czytaj więcej...

 

Co jeść gdy doskwiera alergia?

pachnotkaWiosna i lato to czas wyjątkowo trudny dla osób uczulonych na pylące kwiaty i drzewa. Alergia to stan patologicznej odpowiedzi układu odpornościowego na substancje, które normalnie nie stanowią zagrożenia. Najczęściej objawia się katarem, łzawieniem i świądem. Sposobów na złagodzenie objawów jest coraz więcej, większość z nich opiera się na przyjmowaniu leków, na przykład hamujących katar lub łzawienie, w różnej postaci i z różną częstotliwością. Alergicy mogą się także wspomagać bardziej naturalnymi sposobami, na przykład poprzez dobór odpowiednich produktów spożywczych.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!