Id kategorii - 54
Itemid - 137
view - article
id - 141
referer -
uri - /nowotwory
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Nowotwory

mleczne nowotwory 02

dr Sa'eed Bawa
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Spożywanie mleka i produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, ponieważ produkty te zawierają liczne składniki przeciwnowotworowe, np. wapń, witaminę D, CLA (sprzężone dieny kwasu linolowego), kwas masłowy itd. Ponadto tłuszcz mleka przeżuwaczy zawiera witaminę A i b-karoten, które są substancjami chroniącym przed nowotworami.

Kwas masłowy

Unikalną cechą tłuszczu mleka pochodzącego od zwierząt przeżuwających jest obecność kwasu masłowego, który hamuje namnażanie się komórek rakowych i powoduje ich naturalną śmierć. Kwas masłowy odgrywa także ważną rolę w zapobieganiu inwazji nowotworów i przerzutom poprzez hamowanie urokinazy, czyli enzymu ułatwiającego przenikanie komórek nowotworowych do sąsiadujących tkanek.

Fermentacja węglowodanów z udziałem bakterii kwasu mlekowego w jelicie grubym prowadzi do powstawania kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych, takich jak kwas octowy, masłowy i propionowy. Kwasy te obniżają pH w jelicie grubym, co sprzyja wchłanianiu wapnia. Z kolei jony wapniowe wiążą kwasy żółciowe, które sprzyjają rozwojowi raka.

CLA (sprzężone dieny kwasu linolowego)

Związek ten ma działanie antyoksydacyjne, a ponadto hamuje powstawanie substancji, które osłabiają układ odpornościowy, a pośrednio przyczynia się do zmniejszenia wydzielania enzymów, które sprzyjają procesom nowotworzenia w organizmie. (o CLA czytaj więcej w: CLA – naturalne izomery trans)