Id kategorii - 33
Itemid - 110
view - category
id - 56
referer -
uri - /kategorie-piramidy-nie-kasowa/produkty-zboowe
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

PRODUKTY ZBOŻOWE

Produkty zbożowe są głównym źródłem energii dla organizmu, zawierają składniki mineralne oraz witaminy, są bogate w błonnik regulujący pracę jelit. Z tej grupy należy wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału, któe są bogatsze w składniki odżywcze. Prawidłowy codzienny jadłospis powinien zawierać conajmniej 5 porcji produktów zbożowych.

PRODUKTY ZBOŻOWE

Błonnik cudowny regulator

zbozowe blonnik cudowny regulator 02Okazuje się, że substancja, która przez lata uważana była za zbędną i obojętną dla zdrowia, chroni przed nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi! I jest absolutnie niezbędna w diecie każdego człowieka również z innych powodów. Mowa oczywiście o błonniku. Zapoznaj się z podstawowymi informacjami na jego temat.

Czytaj więcej...

 

Wzbogacanie pieczywa

zbozowe_wzbogacanie_pieczywa_witaminyWybierane przez nas pieczywo jest coraz częściej wzbogacone o witaminy albo składniki mineralne. Z niemal każdego opakowania biją w oczy napisy typu „potrójna dawka magnezu", „więcej żelaza i witamin". Co naprawdę kryje się za tymi krzykliwymi reklamami? Po co polepszać żywność i kiedy się to robi?

Czytaj więcej...

 

Razowe na zdrowie

zbozowe razowe na zdrowie 02Chleby, chlebki, bułki, bułeczki, rogale, rogaliki. Pszenne, żytnie, mieszane. Białe i ciemne. Pieczywo było, jest i będzie ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Co wybrać? Białą, pachnącą bułkę, chrupiącą grahamkę, a może lepiej razowy chleb? W podjęciu decyzji powinny pomóc informacje o wartościach odżywczych każdego typu pieczywa.

Czytaj więcej...

 

Nie ma dymu bez ognia i kuchni bez mąki

zbozowe_nie_ma_dymu_bez_ognia_maka_razowa_blonnik_przemialPieczywo, makarony, ciasta nie mogłyby istnieć bez mąki. Zwykle kupujemy jeden typ. Nie zastanawiamy się specjalnie nad tym wyborem. A szkoda. Typów mąk jest bowiem bardzo wiele. Każdy z nich odznacza się nieco innym smakiem, zawartością składników i wpływem na nasze zdrowie. Mąka mące nierówna.

Czytaj więcej...

 

Pieczywo dietetyczne na problemy zdrowotne

zbozowe pieczywo dietetyczne 02Chleb jest niezastąpionym składnikiem posiłków i powinniśmy jadać go codziennie. Jednak nie wszyscy mogą. Zdarza się, że tradycyjne pieczywo musi być wykluczone z diety ze względów zdrowotnych. Muszą zrezygnować z niego chorzy na celiakię, osoby z przewlekłą niewydolnością nerek, z nadciśnieniem, a niekiedy także z otyłością. Dlaczego? Zaraz wszystko się wyjaśni.

Czytaj więcej...

 

Superpieczywo zdrowia doda

zbozowe_superpieczywo_zdrowia_doda_zdrowie_pieczywoW niejednej piekarni czeka nas zawrót głowy. Wśród oszałamiającego wyboru chlebów, bułek, rogali warto rozejrzeć się za tzw. „pieczywem zdrowotnym". Naprawdę warto. Co to za wynalazek i z czym się go je?

Czytaj więcej...

 

Buszując w zbożu

zbozowe_buszujac_w_zbozu_blonnikJest ziarno. W młynie miele się je i powstaje mąka. Nic prostszego, a jednak... Czy na pewno wiemy, co tracimy w czasie przemiału ziarna na mąkę? Czym są otręby i dlaczego powinniśmy włączyć je do naszej codziennej diety? Aby odpowiedzieć na te pytania, trzeba zacząć od malutkiego ziarnka. Wiadomo, ziarnko do ziarnka, zbierze się miarka.

Czytaj więcej...