Id kategorii - 33
Itemid - 110
view - category
id - 56
referer -
uri - /kategorie-piramidy-nie-kasowa/produkty-zboowe
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

PRODUKTY ZBOŻOWE

Produkty zbożowe są głównym źródłem energii dla organizmu, zawierają składniki mineralne oraz witaminy, są bogate w błonnik regulujący pracę jelit. Z tej grupy należy wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału, któe są bogatsze w składniki odżywcze. Prawidłowy codzienny jadłospis powinien zawierać conajmniej 5 porcji produktów zbożowych.

PRODUKTY ZBOŻOWE

Błonnik cudowny regulator

zbozowe blonnik cudowny regulator 02Okazuje się, że substancja, która przez lata uważana była za zbędną i obojętną dla zdrowia, chroni przed nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi! I jest absolutnie niezbędna w diecie każdego człowieka również z innych powodów. Mowa oczywiście o błonniku. Zapoznaj się z podstawowymi informacjami na jego temat.

Czytaj więcej...

 

Wzbogacanie pieczywa

zbozowe_wzbogacanie_pieczywa_witaminyWybierane przez nas pieczywo jest coraz częściej wzbogacone o witaminy albo składniki mineralne. Z niemal każdego opakowania biją w oczy napisy typu „potrójna dawka magnezu", „więcej żelaza i witamin". Co naprawdę kryje się za tymi krzykliwymi reklamami? Po co polepszać żywność i kiedy się to robi?

Czytaj więcej...

 

Razowe na zdrowie

zbozowe razowe na zdrowie 02Chleby, chlebki, bułki, bułeczki, rogale, rogaliki. Pszenne, żytnie, mieszane. Białe i ciemne. Pieczywo było, jest i będzie ważnym składnikiem naszej codziennej diety. Co wybrać? Białą, pachnącą bułkę, chrupiącą grahamkę, a może lepiej razowy chleb? W podjęciu decyzji powinny pomóc informacje o wartościach odżywczych każdego typu pieczywa.

Czytaj więcej...

 

Nie ma dymu bez ognia i kuchni bez mąki

zbozowe_nie_ma_dymu_bez_ognia_maka_razowa_blonnik_przemialPieczywo, makarony, ciasta nie mogłyby istnieć bez mąki. Zwykle kupujemy jeden typ. Nie zastanawiamy się specjalnie nad tym wyborem. A szkoda. Typów mąk jest bowiem bardzo wiele. Każdy z nich odznacza się nieco innym smakiem, zawartością składników i wpływem na nasze zdrowie. Mąka mące nierówna.

Czytaj więcej...

 

Pieczywo dietetyczne na problemy zdrowotne

zbozowe pieczywo dietetyczne 02Chleb jest niezastąpionym składnikiem posiłków i powinniśmy jadać go codziennie. Jednak nie wszyscy mogą. Zdarza się, że tradycyjne pieczywo musi być wykluczone z diety ze względów zdrowotnych. Muszą zrezygnować z niego chorzy na celiakię, osoby z przewlekłą niewydolnością nerek, z nadciśnieniem, a niekiedy także z otyłością. Dlaczego? Zaraz wszystko się wyjaśni.

Czytaj więcej...

 

Superpieczywo zdrowia doda

zbozowe_superpieczywo_zdrowia_doda_zdrowie_pieczywoW niejednej piekarni czeka nas zawrót głowy. Wśród oszałamiającego wyboru chlebów, bułek, rogali warto rozejrzeć się za tzw. „pieczywem zdrowotnym". Naprawdę warto. Co to za wynalazek i z czym się go je?

Czytaj więcej...

 

Buszując w zbożu

zbozowe_buszujac_w_zbozu_blonnikJest ziarno. W młynie miele się je i powstaje mąka. Nic prostszego, a jednak... Czy na pewno wiemy, co tracimy w czasie przemiału ziarna na mąkę? Czym są otręby i dlaczego powinniśmy włączyć je do naszej codziennej diety? Aby odpowiedzieć na te pytania, trzeba zacząć od malutkiego ziarnka. Wiadomo, ziarnko do ziarnka, zbierze się miarka.

Czytaj więcej...