Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2546
referer -
uri - /aktualnosci/2546-szkolne-smaki-szkoy-dobrego-ywienia
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szkolne Smaki: Szkoły Dobrego Żywienia

Utworzono: czwartek, 07, marzec 2013 10:10

na_tapecie_szkolne_smaki_01Fundacja BOŚ razem z Fundacją Szkoła na widelcu uruchomiła nowy projekt prozdrowotny „Szkolne smaki". Na projekt składa się seria konferencji i warsztatów kulinarnych dotyczących żywienia dzieci i młodzieży w szkole.

Więcej informacji o projekcie znajduje się na stroniewww.szkolnesmaki.pl

Konferencje w 2013 roku odbędą się w 10 miastach wojewódzkich (sprawdź terminarz).

Już dziś zapraszamy na pierwszą konferencję, która odbędzie się 27 marca w Łodzi. Zarejestruj się!

Zarejestrowanych uczestników zapraszamy do Sali Lustrzanej w Pałacu Poznańskich, ul. Ogrodowa 15, od godziny 8:00. Konferencja rozpocznie się o godzinie 9:00.

W uroczystej inauguracji weźmie udział Sekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej – Pan Tadeusz Sławecki, a także Wiceprezydent Miasta Łodzi – Pan Krzysztof Piątkowski, który wygłosi referat na temat zdrowej żywności w sklepikach szkolnych.

Podczas konferencji wygłoszonych zostanie sześć referatów na temat standardów żywienia w szkołach widzianych z różnej perspektywy – dietetycznej, prawnej, sanitarnej i zarządczej. Dodatkowo przedstawione zostaną przykłady dobrych praktyk, które w obrazowy sposób pokażą możliwość zmiany organizacji żywienia w szkołach. Po zakończeniu prelekcji, około godziny 12:00, zaprosimy Państwa na drobny poczęstunek. Będzie to dobra okazja do wymiany doświadczeń, a także podzielenia się wątpliwościami ze specjalistami.

W dniu konferencji o godzinie 15.00 odbędzie się warsztat kulinarny dla kucharzy przygotowujących posiłki w szkołach. Warsztat prowadzony będzie przez Grzegorza Łapanowskiego – znanego kucharza, prezesa Fundacji „Szkoła na Widelcu".

UWAGA! Udział kucharza w warsztatach zgłasza dyrektor szkoły. Nie ma możliwości udziału w samych warsztatach. Liczba miejsc jest ograniczona. O kwalifikacji na warsztaty w danym mieście decyduje kolejność zgłoszeń.

Dyrektorzy, którzy wezmą udział w konferencji, otrzymają imienne certyfikaty potwierdzające podniesienie kwalifikacji w zakresie organizacji zdrowego żywienia w szkołach, wystawione przez Ośrodek Rozwoju Edukacji.

Serdecznie zapraszamy do udziału w projekcie, który pomoże przekształcić kierowane przez Państwa placówki w szkoły dobrego żywienia dzieci i młodzieży.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!