Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2553
referer -
uri - /aktualnosci/2553-bogactwo-lipca
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Bogactwo lipca

na_tapecie_bogactwo_lipca

Lipiec to pełnia lata, piękne słońce, bogactwo warzyw i owoców... Korzystajmy z uroków lata i sprawdźmy jakimi smakami możemy się nacieszyć.

Kończy się sezon na szparagi zielone – warto je ugotować lub przyrządzić zupę. Trzeba się spieszyć również w przypadku moreli – można zachować ich smak na dłużej i zrobić trochę przetworów na zimę. Pamiętajcie też o czereśniach, najlepsze są jedzone prosto z drzewa.

Zobaczcie co można zjeść w lipcu: świeżo, tanio i smacznie!


Warzywa: bakłażan, botwina, bób, brokuł, brukiew, burak ćwikłowy, cebula, cebula dymka, cukinia, czosnek, fasola, fasolka szparagowa (żółta i zielona), groszek cukrowy, groszek zielony, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka (korzeń), pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler (korzeń), szczaw, szparagi zielone, szpinak, ziemniaki

Owoce: agrest, borówka amerykańska, brzoskwinia, czereśnie, dereń, gruszka, jabłka, jagody, maliny, mirabelki, morele, morwa, porzeczka biała, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, poziomki, wiśnie

Orzechy: orzechy laskowe, orzechy włoskie

Grzyby: kurki, pieczarki, podgrzybki

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!