Bogactwo lipca
Lipiec to pełnia lata, piękne słońce, bogactwo warzyw i owoców... Korzystajmy z uroków lata i sprawdźmy jakimi smakami możemy się nacieszyć.
Kończy się sezon na szparagi zielone – warto je ugotować lub przyrządzić zupę. Trzeba się spieszyć również w przypadku moreli – można zachować ich smak na dłużej i zrobić trochę przetworów na zimę. Pamiętajcie też o czereśniach, najlepsze są jedzone prosto z drzewa.
Zobaczcie co można zjeść w lipcu: świeżo, tanio i smacznie!
Warzywa: bakłażan, botwina, bób, brokuł, brukiew, burak ćwikłowy, cebula, cebula dymka, cukinia, czosnek, fasola, fasolka szparagowa (żółta i zielona), groszek cukrowy, groszek zielony, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, patison, pietruszka (korzeń), pomidor, por, rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler (korzeń), szczaw, szparagi zielone, szpinak, ziemniaki
Owoce: agrest, borówka amerykańska, brzoskwinia, czereśnie, dereń, gruszka, jabłka, jagody, maliny, mirabelki, morele, morwa, porzeczka biała, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, poziomki, wiśnie
Orzechy: orzechy laskowe, orzechy włoskie
Grzyby: kurki, pieczarki, podgrzybki