Można je jeść na surowo, ale nie tyko! Dają nam cały wachlarz możliwości do przyrządzenia pysznych potraw. Można z nich przygotować desery i ciasta, można też dodać je do sałatek, nie tylko owocowych, ale też i warzywnych. Idealnie pasują do pieczonego lub duszonego drobiu i ryb. Są smacznym dodatkiem do gotowanych warzyw. Przetwory z nich są wyśmienite, a suszone zapewniają porcje witamin i składników mineralnych zimą.
Jabłka, bo o nich mowa, są teraz najlepsze, więc wykorzystajmy je jak tylko się da. Nasza propozycja na obiad tonaleśniki z kurczakiem i jabłkiem.
Na początek trzeba przygotować naleśniki razowe.
Składniki na 4 porcje naleśników:
4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
1 jajo
½ łyżki oleju
4 łyżki otrębów
½ szklanki (125 ml) mleka 0,5% tł
½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
Oliwa z oliwek do smażenia
Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Kurczaka pokrój w drobną kosteczkę, dopraw solą i pieprzem, usmaż na złoty kolor.
Składniki na farsz:
3 jabłka
Sok z cytryny
2 średnie pory
Strączek ostrej papryki
Natka pietruszki
Podwójny filet z kurczaka
Sól, pieprz, cukier
Jabłka obierz i również pokrój w drobna kostkę, skrop sokiem z cytryny. Pory pokrój w półplasterki. Papryczkę oczyść z nasion i posiekaj jak najdrobniej. Na oliwie zeszklij pory, dodaj papryczkę, jabłka i kilka łyżek wody. Dopraw do smaku. Duś na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną. Wymieszaj z mięsem. Gorące nadzienie nakładaj na naleśniki, zawijają i podawaj.