Taumatyna jest naturalną białkową słodką substancją, przewyższającą około 2000–2500 razy słodycz sacharozy. Białko to, uznane za najsłodszą naturalną substancję na świecie...
Właśnie trwa Wielki Post, a już za miesiąc (i kilka dni) będzie Wielkanoc - w Polsce to okres kiedy jemy więcej jajek. Dlatego warto dowiedzieć się o nich co nieco. Zacznijmy od tego, że każde jajko ma na sobie stempelek...
Chcesz ugotować smaczną marchewkę? A może wolisz aromatyczną zupę? Podpowiemy Ci jak to zrobić! Zasada jest prosta - im dłużej coś gotujesz, tym więcej smaku "zostaje" w wodzie.
W lodówce w zależności od miejsca panują różne temperatury, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie ustawienie produktów. Na górnej półce (ok. 8oC) oraz na środkowych (4-5oC) układaj większość produktów, w tym nabiał, wędliny oraz ugotowane przez nas potrawy tak, aby nie miały kontaktu z surowymi.
Przyzwyczailiście się już, że w każdy wtorek publikujemy nowy felieton Wojtka Burgera? Dzisiejszy odcinek jest właśnie o sile przyzwyczajenia. Zapraszamy do lektury!