Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2228
referer -
uri - /aktualnosci/2228-smaczna-marchewka-czy-aromatyczna-zupa
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Smaczna marchewka czy aromatyczna zupa?

na_tapecie_smaczna_marchewka_czy_aromatyczna_zupaChcesz ugotować smaczną marchewkę? A może wolisz aromatyczną zupę? Podpowiemy Ci jak to zrobić! Zasada jest prosta - im dłużej coś gotujesz, tym więcej smaku "zostaje" w wodzie.

Mięso i warzywa są smaczniejsze jeśli wrzucimy je do wrzącej wody. Co daje taki zabieg? Przede wszystkim skraca czas gotowania, a to oznacza, że mniej składników odżywczych, barwników i substancji smakowych "przechodzi" do wody. Większość z nich zostaje w mięsie lub warzywach, a przecież o to chodzi. 

Odwrotnie postąpimy gotując zupę. Co zrobić żeby była smaczniejsza? Ugotować ją od zimnej wody, zajmuje to więcej czasu, ale za to wszystkie substancje smakowe, barwniki itp. przechodzą do wody tworząc aromatyczny wywar. 

Smacznego!

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!