Właśnie trwa Wielki Post, a już za miesiąc (i kilka dni) będzie Wielkanoc - w Polsce to okres kiedy jemy więcej jajek. Dlatego warto dowiedzieć się o nich co nieco....
Zacznijmy od tego, że każde jajko ma na sobie stempelek (są pewne wyjątki, ale w sklepie ich nie spotkamy). I właśnie ten stempelek powie nam prawdę o jajku. Wygląda on tak: X-YY-ZZZZZZZZ
Co oznaczają te litery?
X to sposób chowu kur, i tak "0" to chów ekologiczny, "1" to chów wolnowybiegowy, "2" to chów ściółkowy, a "3" to chów klatkowy.
Natomiast YY oznacza kraj pochodzenia, w przypadku polskich jaj będzie to PL.
Ciąg liter Z to 8-cyfrowe oznaczenie zakładu, z którego pochodzą jaja, czyli weterynaryjny numer indentyfikacyjny.
I to tyle, dla nas, zwykłych konsumentów, najważniejsza jest informacja o sposobie chowu kur. My wybieramy "0"! A Wy?