Id kategorii - 80
Itemid - 813
view - category
id - 348
referer -
uri - /eksperci?start=14
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Eksperci

dr n. med. Anna Lewitt

Lewitt Anna 01aDr nauk medycznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, założycielka i właścicielka Centrum Medycznego Treningu Osobistego i Dietetyki - EGO. Prezes fundacji Amici Aegroti, zajmującej się prewencja i terapią chorób metabolicznych. Twórczyni autorskiego, naukowego programu „Skuteczne Odchudzanie”, który prowadzi pod opieką naukowo-medyczną profesorów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz profesorów Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie i w Gdańsku w zakresie kontrolowanego wysiłku fizycznego i rehabilitacji.

Czytaj więcej...

 

dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak

Myszkowska-Ryciak_JoannaSpecjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki

Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie o specjalizacji dietetycznej. Od ponad dziesięciu lat związana z Katedrą Dietetyki SGGW, w której pracuje jako adiunkt. Prowadzi zajęcia ze studentami z zakresu dietetyki i dietetyki pediatrycznej, jest promotorem wielu prac dyplomowych. Szczególnie interesuje się terapią otyłości, zaburzeń odżywiania oraz cukrzycy. Posiada wieloletnie doświadczenie z zakresu edukacji żywieniowej oraz poradnictwa dietetycznego, jest współautorką wielu publikacji naukowych oraz popularno-naukowych. Od kilku lat prowadzi konsultacje w Poradni Dietetycznej SGGW, jak również wykłady i szkolenia z zakresu żywienia człowieka i dietetyki dla firm i stowarzyszeń.

 

mgr inż. Ewelina Pałkowska

Palkowska_EwelinaSpecjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki

Absolwentka kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.Doświadczenie w pracy dietetyka zdobyła podczas praktyk w m.in.: Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu i Centralnym Szpitalu Klinicznym przy ulicy Banacha w Warszawie. Owocem współpracy ze specjalistami z Kliniki Kardiologii i Chorób Wewnętrznych Wojskowego Instytutu Medycznego jest praca dyplomowa pt.: „Wykorzystanie diety ubogoenergetycznej o zmodyfikowanym składzie puli kwasów tłuszczowych w terapii zespołu metabolicznego”. Pracuje w Poradni Dietetyczno-Żywieniowej Katedry Dietetyki SGGW. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.Od 2010 doktorantka w Katedrze Dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

 

Magdalena Siuba

Siuba_MagdalenaAbsolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, studia w zakresie żywienia człowieka i dietetyki ukończyła z wyróżnieniem. Doświadczenie zdobyła w Instytucie Żywności i Żywienia pod okiem wybitnych ekspertów w dziedzinie dietoterapii i dietoprofilaktyki przewlekłych chorób niezakaźnych, gdzie nadal pracuje m.in. przy realizacji Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę żywienia i Aktywności Fizycznej Pol-Health. Organizuje i prowadzi liczne imprezy, zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci, promujące prawidłowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia. Jest autorką publikacji dotyczących żywności i żywienia. Swoją wiedzę aktualizuje biorąc udział w konferencjach i sympozjach poświęconych tematyce żywieniowej. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Angażuje się całym sercem w swoją pracę, gdyż pomaganie pacjentom w walce z nadwagą i otyłością oraz innymi przewlekłymi chorobami niezakaźnymi jest jej pasją.

 

doc. dr Tadeusz Staniszewski

Staniszewski_TadeuszPracownik naukowo – dydaktyczny Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Doktor nauk o wychowaniu fizycznym, kierownik Zakładu Zabaw, Gier Ruchowych i Tańców w Katedrze Teorii i Metodyki Wychowania Fizycznego. Prodziekan Wydziału Wychowania Fizycznego. Oficjalny rzeczoznawca Ministra Edukacji Narodowej ds. podręczników szkolnych i pomocy dydaktycznych. Autor ponad stu pięćdziesięciu publikacji metodycznych i popularno – naukowych z zakresu zabaw i gier ruchowych. Przez wiele lat współpracował z Redakcją Dziecięco – Młodzieżową Telewizji Polskiej. Organizator ponad stu masowych imprez rekreacyjno – sportowych. Autor programów i prowadzący zajęcia na wielu kursach podyplomowych dla nauczycieli przedszkoli, nauczania zintegrowanego i wychowania fizycznego.

 

dr Katarzyna Wolnicka

Wolnicka_KatarzynaPracuje w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, w Zakładzie Dietetyki i Żywienia Szpitalnego z Kliniką Chorób Metabolicznych. Pełni funkcję Kierownika Pracowni Żywienia Dzieci i Młodzieży w Szkole. Jest współautorką wielu publikacji i poradników dotyczących roli żywienia w etiopatogenezie i profilaktyce chorób dietozależnych. Zajmuje się m.in. opracowywaniem i upowszechnianiem zaleceń żywieniowych. Prowadzi badania m.in. dotyczące stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci w wieku szkolnym.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!