Id kategorii - 348
Itemid - 813
view - article
id - 2641
referer -
uri - /eksperci/2641-mgr-inz-maria-jakubowska
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

mgr inż. Maria Jakubowska

jakubowska maria miniEkspert Fundacji BOŚ z zakresu dietetyki, żywienia człowieka i nauk o żywności. 

Koordynator ogólnopolskich projektów edukacyjnych.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, członek Koła Naukowego Żywieniowców.

Związana z Fundacją BOŚ od 2010 roku, w tym czasie współtworzyła i koordynowała wiele projektów objętych prozdrowotnym i prożywieniowym programem „Aktywnie po zdrowie” w tym: „Zdrowo jem więcej wiem”, „Czas na zdrowie”, „Sklepiki szkolne zdrowa reaktywacja”, „Nakręć się na zdrowie”, „Szkolne smaki”.

Autorka i współautorka materiałów dydaktycznych oraz innych pomocy naukowych, które stanowią wsparcie dla nauczycieli i uczniów biorących udział w projektach Fundacji.

Koordynator ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Zdrowo jem, więcej wiem” dla klas I-III szkół podstawowych.

Sprawuje opiekę merytoryczną nad stroną www.aktywniepozdrowie.pl, która jest stale aktualizowanym kompendium wiedzy na temat zdrowego stylu życia. Jest współtwórcą większości przepisów znajdujących się na portalu, w tym zbilansowanych zestawów śniadań na wynos.

Współautor części merytorycznej programu komputerowego dla stołówek szkolnych „Kreator Dobrego Smaku”. Aplikacja (ok. 400 przepisów na śniadania, II śniadania, obiady , podwieczorki, kolacje i zdrowe przekąski) pozwala zaplanować ciekawy i zbilansowany jadłospis dla uczniów, który spełnia założenia zdrowego żywienia.

Współtwórca „Kalkulatora Zdrowia Dziecka” – ankiety pozwalającej ocenić sposób żywienia dziecka oraz jego wpływ na zdrowie.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!